Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
DryGair-agronoom Amir Kandlik:

"Belichting toevoegen of veranderen in de kas? Vergeet niet te denken aan de luchtvochtigheid"

"Belichting heeft een grote invloed op de luchtvochtigheid in de kassen. Bij het toevoegen van belichting, of het veranderen van het type verlichting, is het belangrijk om te overwegen hoe dit de luchtvochtigheid zal beïnvloeden. In de meeste gevallen is het nodig de ontvochtigingscapaciteit te verhogen om het extra vocht te compenseren," zegt Amir Kandlik. "Wanneer belichting en ontvochtiging effectief worden gecombineerd, kunnen ze de groei aanzienlijk verbeteren, de opbrengst verhogen en energie besparen."

Hoe beïnvloedt belichting de vochtigheid?
"Licht beïnvloedt de transpiratie op twee manieren - door straling en warmte. Straling is wat planten nodig hebben voor de fotosynthese.  Als het licht aan is, reageren de planten door hun huidmondjes te openen, waardoor ze meer lucht kunnen opnemen," zegt Amir. "Maar als de huidmondjes open zijn, verdampt er water. Een hogere stralingsintensiteit of meer belichtingsuren leiden dus tot een hogere verdampingssnelheid, waardoor de vochtigheid in de kas toeneemt."

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van het lichtspectrum, en niet alleen met de intensiteit. Vooral de verhouding tussen rood en blauw licht. LED-lampen bevatten bijvoorbeeld meer van de blauwe kant van het lichtspectrum dan HPS-lampen. Uit onderzoek is gebleken dat blauw licht een grotere invloed heeft op de huidmondjes, waardoor de transpiratie meer toeneemt dan bij andere lampen.

Dus zelfs als telers alleen het type verlichting dat ze gebruiken veranderen, is het nog steeds belangrijk om te weten hoeveel effect het zal hebben op de vochtigheid.

"Het tweede effect van licht op transpiratie is door warmte," gaat Kandlik verder. "Een warmere omgeving leidt tot meer verdamping, tot op zekere hoogte. Alle lampen geven warmte af, zelfs de meest efficiënte LED-lampen. Er bestaat een misvatting dat LED-lampen de temperatuur niet verhogen. Maar als er veel krachtige lampen zijn, zoals in de meeste kassen, dragen ze juist veel warmte bij. Daardoor neemt ook de transpiratie aanzienlijk toe."

Ontvochtiging vult extra belichting aan
"Het verhogen van de hoeveelheid licht in een kas, zonder je ontvochtigingscapaciteit te verhogen, leidt onvermijdelijk tot een hoge luchtvochtigheid," zegt Kandlik. "Natuurlijk leidt een hoge luchtvochtigheid dan weer tot problematische ziekte- en schimmeluitbraken."

Maar het gaat niet alleen om het voorkomen van ziekten. Het verlagen van de relatieve vochtigheid verhoogt de winst van de toegevoegde straling, waardoor verlichting en ontvochtigers de perfecte combinatie vormen.

Planten kunnen hun fotosynthese alleen verhogen als de omgeving dat toelaat. Als de omgeving vochtig is, verstoort dit het transport binnen in de plant, wat betekent dat ze moeite hebben om voedingsstoffen en CO2 op te nemen en te transporteren. Dus zelfs met het extra licht kan er verminderde groei zijn, omdat de gewassen niet effectief functioneren."

Fotosynthese is minder in droge omstandigheden, dus hoe kan ontvochtiging deze verbeteren?
"Dat is een goede vraag. Het klopt dat planten niet goed fotosynthetiseren als het droog is, omdat de huidmondjes zich sluiten om verdamping tegen te gaan. Maar dat is hier niet het geval." Kandlik legt uit: "Ten eerste zijn ontvochtigers in de eerste plaats bedoeld voor 's nachts, en fotosynthese vindt sowieso niet plaats in het donker. Bovendien zou je, zelfs als de ontvochtiging de hele dag draait, nog steeds een relatieve vochtigheid van ongeveer 70%-80% verwachten, omdat de planten veel vocht leveren. Dat is een perfect vochtigheidsbereik voor een ideale fotosynthese."

In de kasteelt is er nog een beperkende factor: CO2. Samen met straling is CO2 noodzakelijk voor fotosynthese. Meer licht verhoogt alleen de fotosynthese als het CO2-niveau hoog genoeg is om dit mogelijk te maken.

Dat is een ander voordeel van het gebruik van ontvochtigers," zegt Kandlik. "Planten nemen 's nachts geen CO2 op, maar stoten het uit. Door de kas gesloten te houden kan je dus vroeg op de dag de CO2-concentraties verhogen, waardoor de fotosynthese een impuls krijgt. Zonder ontvochtiging zou dit niet mogelijk zijn. De vochtigheid zou snel te hoog oplopen, waardoor je gedwongen zou worden te ventileren en de extra CO2 zou verliezen."

Zoeken naar de perfecte balans tussen belichting en ontvochtiging
Kandlik vat samen: "Uiteindelijk gaat het erom de juiste energiebalans te vinden. Een goede planning, rekening houden met de effecten van extra belichting op de vochtigheid en een aangepaste ontvochtiging, dat levert de beste resultaten op."

"Het toevoegen van verlichting aan uw kas is een geweldige manier om de groei te verbeteren, mits het goed wordt gedaan. Het combineren van verlichting en ontvochtigers is de perfecte manier om meer controle te krijgen over uw omgeving, de groei te verbeteren en tegelijkertijd energie te besparen."

Voor meer informatie:
DryGair Energies
8 Hamanofim St, Herzliya, Israël
T: +972 9 7730989
www.drygair.com       

Publicatiedatum: