Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler probeert te sturen in een 'V-vorm' en ziet al positieve resultaten

Een Italiaanse teler uit Sicilië ziet gezondere en grotere planten nu hij de planten bijstuurt in een 'V-vorm', zoals hij het noemt. Italianen zeggen dat dit iets nieuws is wat ze proberen en dat ze al positieve resultaten zien. De teler heeft de plantrijen samengevoegd om ze te verdubbelen, met een dubbele irrigatielijn per rij. "We hebben de dubbele irrigatielijnen gemiddeld op een meter afstand van elkaar geplaatst," legt hij uit. "Elke rij ligt op twee meter afstand van de volgende. In het midden hebben we jonge tomatenplanten geplant, tussen de irrigatielijnen in, met een onderlinge afstand van 45 cm."

"De bedrading waar de planten aan hangen, is niet parallel aan de irrigatielijnen, omdat het anders moeilijk is voor de planten om de draad te bereiken. We hangen de planten aan de draad zodra ze hoog genoeg zijn. Op dat moment kunnen we ze bijsturen in die V-vorm."

"De resultaten van dit bijsturen zijn al terug te zien," zegt de teler. "De planten groeien heel goed, er is veel lucht- en lichtcirculatie en je kunt zien dat de trossen al vrij groot zijn."

Maar deze techniek is niet alleen voordelig voor de opbrengst van de Siciliaanse teler. Ze hebben bijvoorbeeld ook minder planten nodig. "We hebben nu 30% minder planten," zeggen ze. "Gezien het huidige scenario op het wereldtoneel is het van uiterst belang om geld te besparen aan het begin van de cyclus." Alhoewel ze nu minder planten nodig hebben dan in eerdere cycli verwacht de teler dezelfde opbrengst en wellicht zelfs iets meer.

"Met deze V-methode kunnen we ook op IPM-producten besparen." Dat komt niet alleen doordat er minder planten zijn, maar ook omdat het eenvoudiger is om ze te besproeien. "We gebruiken een hulpmiddel genaamd 'de speer', met meerdere sproeikoppen," leggen ze uit. Daarmee lopen ze tussen de rijen door om de planten te besproeien met biologische gewasbeschermingsmiddelen. "Op deze manier bereiken onze IPM-behandelingen de hele plant. De voordelen zijn niet alleen terug te zien op het gebied van gewasbescherming, maar ook in de kwaliteit en kwantiteit van de opbrengst."

Publicatiedatum: