Het scouten van plaaginsecten in een grote kas kan een hele uitdaging zijn. De plagen zijn immers nauwelijks zichtbaar voor het oog en de populaties groeien snel in aantal. Daarom trainen Deanna Kjorlien en haar collega's honden om te reageren op de geur van ongedierte in kassen. De neus van een hond is immers gevoelig genoeg om de aanwezigheid van een insectenkolonie waar te nemen, zelfs als die nog te klein is om door een teler te worden opgemerkt.

Green Dog Pest Service is gevestigd in de buurt van Seattle, Washington, maar hun projecten beperken zich niet tot de VS. Hun belangrijkste project is nu in Mexico, bij een paprikateler. Deanna traint vooral Belgische Mechelaars, omdat die zeer atletisch en gedreven zijn. De meeste van onze honden zijn reddingshonden. "Belgische Mechelaars zijn intelligente en gemotiveerde werkhonden en daarom kan dit ras voor een gezin te ingewikkeld zijn om onder controle te houden. We trainen ze en geven ze een taak. We trainen echter ook andere rassen, omdat ik geloof dat alle honden het werk kunnen doen als ze goed worden getraind."

Een hond waarschuwt voor de geur van levende peperkever in een kas

Aanslaan op de aanwezigheid van levende bladluizen (Rhopalosiphum rufiabdominale) in cannabis in een kas in Canada

Aanvankelijk begon Deanne niet met het trainen van honden met het oog op plagen in kassen. "We begonnen ons detectiebedrijf tien jaar geleden met een focus op ongedierte in huis, zoals bedwantsen. Maar tijdens de pandemie breidden we ons terrein uit naar andere ruimten. Ik werd gecontacteerd door een cannabisteler in Canada, om hen te helpen bij het opsporen van wortelluizen. Rond diezelfde tijd nam ook een cannabisteler in Californië contact met ons op over een andere bladluissoort.

Het tweede project begon kort daarna toen het bedrijf werd gevraagd om een Mexicaanse paprikateler te helpen peperkever op te sporen met hun speurhonden. "Ondanks het feit dat we net begonnen waren ons bedrijf uit te breiden naar de tuinbouwsector, wilden ze het toch proberen. Dus heb ik de honden getraind en zijn ze bij het Mexicaanse team gekomen. Af en toe ga ik terug voor een bezoek."

De hond trainen
Een hond trainen om plagen in kassen op te sporen is eenvoudiger dan het klinkt. Honden zijn getraind om te zoeken naar de geur van een doelsoort, dus ze zullen alleen alarm slaan als ze een plaag ruiken die ze kennen en geen aandacht besteden aan de nuttige insecten die misschien ook in de kas aanwezig zijn. Bovendien worden de honden streng getraind om geen planten aan te raken.

Hond waarschuwt tijdens de training voor een mini-paprika die een paprikakever bevatte

De honden worden altijd vergezeld door een menselijke verkenner, die de aanwezigheid van het doelinsect verifieert wanneer de hond alarm slaat. "Een hond heeft een veel beter reukvermogen en vindt plagen in veel kortere tijd, vooral wanneer de populatie plagen nog in kleine aantallen aanwezig kan zijn. Immers, hoe eerder het ongedierte wordt ontdekt, hoe beter, want hun aantallen groeien snel."

De honden kunnen ook worden gebruikt in quarantainegebieden voor nieuwe zaailingen. "De honden zijn slechts zo goed als ze toegang hebben tot de geur, dus ze zullen niet zo gemakkelijk een plaag detecteren in de top van een volgroeide tomatenplant. Daarom is het dringend noodzakelijk de krachten te bundelen met de menselijke verkenner. De honden bieden geweldige hulp, maar ze hebben wel specifieke instellingen nodig."

Deanna traint de honden door ze te laten reageren op de geur van het beoogde insect. "We leren ze de geuren te associëren met hun favoriete speeltje. Als een hond de geur waarneemt, zal hij vertragen en met zijn staart kwispelen, dan gaan zitten en met zijn neus het gebied aanwijzen waar hij de geur van het doelinsect waarneemt. De verkenner weet dan waar hij specifiek moet zoeken en de teler kan verdergaan met het inzetten van nuttige insecten om het ongedierte te bestrijden."

Een van de insecten waar het bedrijf honden voor traint: Cannabis bladluizen

Eindeloze mogelijkheden
Deanna vindt dat de mogelijkheden voor honden om te helpen in de verssector eindeloos zijn en in feite niet beperkt zijn tot kassen alleen. "Open velden, bloemenkassen, alles wat groeit kan onderhevig zijn aan plagen en ziekten en ik ben nog geen plaag of wortelziekte tegengekomen die geen specifieke geur had. Ik zie veel mogelijkheden in het gebruik van honden voor het opsporen van wortelziekten, die telers in veel sectoren treffen en die relatief gemakkelijk door honden kunnen worden gedetecteerd."

Deanna verwacht dat honden algemeen worden ingezet door alle soorten telers. "Vroege detectie is de sleutel tot het signaleren en honden zijn de snelste, meest efficiënte manier om plagen en ziekten vroeg op te sporen voordat ze de overhand krijgen. Honden zullen commerciële telers miljoenen euro's besparen in zowel niet vergane producten als arbeidskosten."


Wortelluis

Voor meer informatie:
Green Dog Pest Service
Deanna Kjorlien, ACE
Tel.: +1 951 790 2847
www.greendogpestservice.com