Eetbare planten die groeien zonder enige teeltactiviteit worden wilde kruiden genoemd. Bernagie, cichorei, postelein, brandnetel, wilde rucola, paardenbloem, smalle weegbree, amarant en melganzenvoet komen het meest voor in Italië. En op basis van deze planten is telersvereniging OP Altamura uit de provincie Salerno onlangs een samenwerking aangegaan met La Capra Selvatica (Italiaans voor De Wilde Geit), een bekende Instagrammer en hoofdrolspeler in een rubriek in het televisieprogramma L’almanaco op Rai 2. 

Streekgenoot Emanuele Cavaiolo - dit is zijn echte naam – identificeert de kruiden die wild groeien op de percelen van de aangesloten teeltbedrijven van OP Altamura in de streek Piana del Sele. Cavaiolo is botanicus, teelttechnicus en een verzamelaar van wilde planten. Hij bestudeert de biologische en structurele aspecten van planten en geeft advies over groenten en planten, van zaad tot bord.

Er zijn verschillende volledig eetbare soorten geïdentificeerd, zoals postelein, melganzenvoet en amarant. Vandaar het idee om die planten te verzamelen en te verpakken in een mix die de naam Mix Selvatico (Wilde Mix) zal dragen, vergezeld van de opmerking "afgegraasd en geselecteerd door La Capra Selvatica".

Het project heeft tot doel wilde planten tot voedselbron te maken
"Bij Altamura is er altijd aandacht voor duurzaamheid en dat doen we onder meer door afval en overbodige producten een tweede leven te geven. Ook wilde kruiden worden meestal uitgetrokken en weggegooid. Het gaat dus om een duurzaam en ook wel visionair project, want we willen aantonen dat dit soort planten een plaatsje kunnen hebben in onze dagelijkse voeding." 

De Mix Selvatico is vanaf november te koop in Italië.

Vele planten zijn eetbaar. Dankzij de biodiversiteit in Italië herbergt het land een grote verscheidenheid aan wilde kruiden die het unieke natuurlijke erfgoed nog wat mooier maken.

De restaurantsector weet dit al een tijdje en sinds enkele jaren is het gebruik van dergelijke kruiden een echte trend in de kwaliteitskeukens, die sterk focussen op plantaardige voeding. Meerdere chef-koks hebben al besloten wilde kruiden als ingrediënt te gebruiken in hun gerechten. 

Voor meer informatie:
Op Altamura
via Pacinotti
Pontecagnano Faiano (SA) - Italië
info@opaltamura.com
www.opaltamura.com