Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Etmaaltemperatuurstrategie maakt het behalen van teeltdoelen makkelijker"

Nu het kouder wordt, is er weer meer controle over het kasklimaat mogelijk. Het wordt weer makkelijker om de gewenste etmaaltemperatuur te realiseren. De etmaaltemperatuurregeling van Priva Connext kan dit automatisch voor telers uitvoeren. Consultant Hein Jasperse vertelt hieronder meer over deze regeling die zowel voor sierteelt als groenteteelt waarde heeft.

De Etmaaltemperatuurstrategie wordt nog lang niet door alle Connext-gebruikers toegepast, maar is zowel voor de groenteteelt als sierteelt echt een regeling die het behalen van doelstellingen op het gebied van productie of planning makkelijker maakt, stelt hij.

"Gedurende de dag zijn er omstandigheden waar je als teler niet omheen kunt, zoals straling, belichting die aangaat, een regenbui. De kastemperatuur kan hierdoor gaan afwijken van de gewenste etmaaltemperatuur. Om toch op de gewenste etmaaltemperatuur uit te komen, moet op andere momenten gecompenseerd worden."

Sierteelt
In de sierteelt ziet hij dat telers graag controle hebben over de teeltduur. De etmaaltemperatuur bepaalt deze voor een belangrijk deel. "Met de Etmaaltemperatuurstrategie is het mogelijk om over een periode van 24 uur in te stellen welke gemiddelde temperatuur u wilt realiseren."

In de Etmaaltemperatuurstrategie kan per periode worden ingesteld wat qua temperatuur de bandbreedte is waarbinnen de regeling mag compenseren. De regeling verdeelt vervolgens na een afwijking volledig automatisch de compensatie over de resterende uren van het etmaal.

Een voorbeeld: als er nog vijf uur binnen het etmaal over is en er is een afwijking van 1 graad ten opzichte van de etmaaltemperatuur, dan zal er met 0,2 graden per uur gecompenseerd worden. Martin van der Mei, teeltadviseur gerbera bij Flori Consult Group, onderschrijft het voordeel van de regeling:

“Op gerberabedrijven wordt de Etmaaltemperatuurstrategie veel gebruikt. Nagenoeg alle gerberatelers beschikken over een PAR-meter. Adviesbedrijf Flori Consult Group heeft voor de gerberateelt een tabel ontwikkeld waaruit de optimale etmaaltemperatuur gehaald kan worden die hoort bij een bepaalde PAR som en CO2-dagwaarde. Zo weet een gerberateler zijn gewas in balans te houden.“

Onderstaande afbeelding illustreert de werking van de regeling. In deze situatie bij een gerberateler is de etmaaltemperatuur afhankelijk van de stralingssom. Bij een hogere stralingssom, wordt daarom een hogere etmaaltemperatuur berekend. In het voorbeeld is dat goed zichtbaar. De tweede dag is een lichtere dag, met een hogere stralingssom.

Het etmaal begint om 06.00 uur. Het is duidelijk te zien dat de actuele etmaaltemperatuur (lichtgroene lijn) aan het einde van het etmaal samenkomt met de berekende etmaaltemperatuur (donkerblauwe lijn).

De rode en de lichtblauwe lijn zijn de correcties door de etmaaltemperatuurregeling op de verwarmingstemperatuur en de ventilatietemperatuur. Deze waardes worden aangepast om ervoor te zorgen dat aan het einde van het etmaal de berekende etmaaltemperatuur wordt gerealiseerd.



Groenteteelt
Groentetelers passen de Etmaaltemperatuurstrategie op een andere manier toe. Bij groenten gaat het niet om een vaste teeltduur, maar om zoveel mogelijk snelheid in de vruchtontwikkeling. Als het licht is geweest, heeft de plant meer suikers aangemaakt. Dan mag de etmaaltemperatuur hoger zijn om de ontwikkelingssnelheid van het gewas en daarmee de aanmaak van nieuwe vruchten te versnellen.

Het is mogelijk om de gewenste etmaaltemperatuur afhankelijk te maken van de stralingssom. Als er meer straling is, loopt de kastemperatuur en daarmee de etmaaltemperatuur automatisch op. Afhankelijk van de gerealiseerde dagtemperatuur kan vervolgens        's nachts meer of minder gecompenseerd worden om zo uiteindelijk op de gewenste etmaaltemperatuur uit te komen.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de etmaaltemperatuurstrategie, compenseert de computer automatisch op de standaardinstellingen van verwarming en ventilatie. "Daar hoeft een teler niets aan te veranderen."

Voordelen
Het grote voordeel van de etmaaltemperatuurstrategie is dat een teler de etmaaltemperatuur preciezer kan sturen naar de behoeften van de plant, zegt Hein. "Het wordt daarmee gemakkelijker om in te spelen op veranderende weersituaties. Specifiek voor sierteelt geldt dat de planning nauwkeuriger gerealiseerd wordt, met meer gemak."

Binnen de groenteteelt zorgt de regeling ervoor dat de maximale productie kan worden gerealiseerd. "Ik zeg weleens: warm als het warmer kan en koeler als het moet. De stralingssom is daarbij het uitgangspunt."

Indirect kan de etmaaltemperatuurstrategie ook tot energiebesparing leiden. Bijvoorbeeld in het voorjaar, wanneer het overdag nog fris is. De regeling kan dit ’s nachts makkelijker en goedkoper compenseren door het doek te sluiten en meer warmte binnen te houden. Bijvoorbeeld wanneer overdag de gewenste temperatuur niet gerealiseerd is vanwege een combinatie van een begrensde maximum buistemperatuur en ongunstige buitenomstandigheden. Met de etmaaltemperatuurregeling kan de temperatuur 's nachts, als het energiedoek gesloten is, automatisch worden aangepast om de gewenste etmaaltemperatuur te realiseren.

Unieke regeling
De Etmaaltemperatuurstrategie is uniek voor Priva Connext. De regeling stuurt de ventilatie en verwarmingstemperatuur volledig automatisch aan om de gewenste etmaaltemperatuur te realiseren. Indien de verwarming omhooggaat, beweegt de ventilatietemperatuur parallel mee. Wanneer de berekende verwarmingstemperatuur verlaagd wordt, kan de ventilatietemperatuur naar keuze al dan niet naar beneden meebewegen. Naar wens kan ook de temperatuurkier van het doek worden gekoppeld aan de verwarmingstemperatuur en zo indirect worden aangestuurd.

Wanneer telers gebruik willen maken van de etmaaltemperatuurstrategie, is het belangrijk dat verwarming, ventilatie en etmaaltemperatuurstrategie goed op elkaar afgestemd zijn. "Vanuit consultancy maakt Priva dan vaak een maatwerkscherm, zodat de teler alle relevante informatie in één overzicht heeft."

Voor meer informatie: 
Priva
contact.priva@priva.nl 
www.priva.com
 

Publicatiedatum: