Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitaal teeltlogboek helpt kweker en substraatproducent zelfde taal spreken

Tholen – Realistisch blijven nadenken. In het najaar van 2021 pleitte Fons van Nierop van Klasmann-Deilmann Benelux er meermaals voor. Ja, er zijn toekomstdoelen en ja, daar moet het heen, maar vergeet niet welke wereldproblemen er spelen. Dat was wat hij er destijds op kantoor mee wilde zeggen. Eén jaar later zijn die wereldproblemen er nog altijd én zijn er zelfs nieuwe problemen bijgekomen. Fons blijft namens de substraatproducent op realisme wijzen. Ondertussen probeert hij ook positieve ontwikkelingen in moeilijke tijden uit te lichten.

Zulke positieve ontwikkelingen zijn er namelijk nog altijd, ook in crisistijd. “Wij hebben voorbeelden van kwekers die minder water zijn gaan geven als gevolg van een noodgedwongen aangepaste teelt en bij wie dat heel goed uit is gepakt. Zij zien de plantkwaliteit verbeteren en besparen ook nog eens op water, meststoffen en energie. Er zitten kwekers bij die soms al jarenlang dagelijks één keer water gaven en die dat nu soms een dag overslaan, met succes.”

Waarom de kwekers de teelt aan pasten, laat zich raden in deze tijd. Energie en eigenlijk nagenoeg alles is duurder dan pakweg twee jaar geleden. Zowel aan de kant van de kweker als aan de kant van de substraatproducent vraagt de marktsituatie om maximale flexibiliteit. “Een kweker gaat ervan uit dat een substraatmengsel altijd hetzelfde werkt. Dat is niet altijd zo. Kleine schommelingen in een natuurproduct blijven mogelijk. Wij waarschuwen daar ook voor.”

In de transitie waarin veen vervangen wordt door hernieuwbare grondstoffen, is het ook extra opletten geblazen. “Omdat er tot op heden geen substraat is dat zo vergevingsgezind is als veen als het gaat om het bufferen van vocht, EC en PH, wordt de teelt met meer veenalternatieven automatisch kritischer. Dat is niet erg, maar wel reden voor telers om scherp op te letten wat er gebeurt.”


Locatie met compostering van Klasmann Deilmann

Vage begrippen
Het digitale teeltlogboek Log & Solve, waarmee Klasmann Deilmann enkele jaren geleden op de markt kwam, helpt cijfermatig veranderingen in kaart te brengen. De tool helpt bij de transitie die de sector doormaakt, weg van veen, maar ook bij de huidige noodgedwongen aanpassingen aan substraten. “Log & Solve geeft kwekers inzicht. Zij kunnen met de tool veranderingen in hun teelt signaleren en visualiseren.”

Met data wil de substraatproducent kwekers helpen. “Maar er zijn heel veel meer factoren dan alleen substraat”, nuanceert Fons wel. “Denk aan watergift, bemesting, het klimaat rond de plant, de invloed van het langer of, tegenwoordig vaak, korter belichten van planten of het aanpassen van de verwarming.”

In gesprek met kwekers kan het gaan over een teelt die ‘veel kouder’ of ‘veel natter’ is, ervaart Fons, maar dat zijn eigenlijk hele vage begrippen, stipt hij aan. “Data geven inzicht en, mits goed geïnterpreteerd, ook eenduidig antwoord op vragen die er spelen in een teelt. Log & Solve is daarbij een tool die helpt om als kweker en substraatproducent dezelfde taal te spreken.”

Meten
Met de aangepaste teeltstrategieën die kwekers toepassen is het belangrijk om de basis van de plant, de pot of het wortelgedeelte, goed in de gaten te houden. Fons geeft een voorbeeld. “Als een kweker al jaren gewend is de kas op twintig graden Celsius te houden, zes uur te belichten en één keer per dag water te geven, dan wordt het opletten als daar iets in verandert. Twee graden kouder telen, twee uur minder belichten en toch elke dag water blijven geven kan problemen geven. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar zonder meten, met sensoren, en nauwkeurig registreren wat er in de pot en bij de wortels gebeurt, is het risico op problemen groter.”

Kwekers meten met sensoren vochtgehaltes in substraten. Van de kant van de substraatproducent kijken ze nadrukkelijk ook naar de chemie-analyse van substraat. “Beide databronnen zijn voor ons erg belangrijk. We passen ze allebei toe in Log & Solve.”

Verbeteringen
In 2022 heeft Klasmann Deilmann de focus bij de ontwikkeling van Log & Solve gelegd op het nog eenvoudiger inzichtelijk maken van data. “De tool is compleet mobielvriendelijk gemaakt. Ook het aflezen van sensoren is mobielvriendelijk gemaakt. Alle invoer van gegevens gaat via standaardformulieren. Dat is bewust. Het maakt de invoer eenvoudiger en sneller en de data makkelijker te analyseren en voorkomt onduidelijkheden door woordkeus.”

Inmiddels is het ontwikkelteam bezig met het maken van een koppeling tussen klimaatcomputers en het digitale teeltlogboek. Daarnaast staan koppelingen met andere systemen zoals voorraad- en planningssystemen en certificeringsorganisaties hoog op de agenda. Binnenkort komt de nieuwe functionaliteit ‘protocollen’ beschikbaar. Zo kan de kweker een protocol, ofwel een teeltdraaiboek, ontwikkelen voor zijn belangrijkste teelten. "Hiermee kan je vooruitkijken naar wat er te wachten staat en eenvoudig doorgeven aan je personeel hoe je verwacht dat de teelt zal verlopen.” Tot slot blijft een aandachtspunt veiligheid. “Het wordt steeds makkelijker om in Log & Solve onderscheid te maken tussen wie welke data wel en niet kan zien. Daarvoor kunnen gebruikers straks bepaalde modules aan- en uitzetten voor verschillende gebruikers in het bedrijf.”

Het digitale teeltlogboek Log & Solve is beschikbaar voor kwekers, onafhankelijk van of zij hun substraten bij Klasmann Deilmann afnemen.

Voor meer informatie: 
Fons van Nierop
Klasmann-Deilmann 
sales.kdb@klasmann-deilmann.com 
www.klasmann-deilmann.com  

Log&Solve
log.solve@klasmann-deilmann.com  
www.logandsolve.com