Importseizoen gestart met eerste Spaanse aubergines en snijbonen

ZON anticipeert op lager tomatenaanbod deze winter met Turkse en Italiaanse tomaten voor de klok

Tholen - Bij ZON is de aanvoer van de Spaanse groenten voor de klok in week 41 afgetrapt met de eerste aubergines en snijbonen. "Andere jaren gingen we pas in week 43/44 van start, maar omdat veel Nederlandse teelten eerder stoppen of de volumes hiervan sterk afnemen, zijn wij al eerder begonnen. De komende weken starten we, op basis van de beschikbaarheid van onze eigen Nederlandse telers, ook het importseizoen van de overige producten op. Zo zullen de volumes van de Hollandse paprika's en courgettes eerder dan vorig jaar afnemen", vertelt manager klokverkoop Els van Herpen.

De vraag naar de Spaanse groenten is groot. "Iedereen trekt aan bepaalde producten, maar door de hete zomer is het Spaanse aanbod van o.a. paprika en tomaten iets later. Zo zou ZON al graag beginnen met oranje paprika's, omdat ons Nederlandse aanbod hiervan gestopt is, maar we konden deze week nog niet de overstap op Spaanse oranje paprika's maken, omdat deze nog niet beschikbaar waren", vertelt Els. Ze verwacht dit seizoen wel weer een breed Spaans assortiment via de klok aan te kunnen bieden. "De coöperaties waarmee we werken, waren erg tevreden over de samenwerking afgelopen seizoen. Echter, de volumes die ZON krijgt zijn afhankelijk van de vraag én de marktsituatie zowel in Spanje als in Nederland.”


Nieuwe ZON-doos voor Spaanse vruchtgroenten

Mogelijk volgt er nog uitbreiding in het Spaanse klokassortiment dit jaar, maar daarover lopen volgens Els momenteel gesprekken. "We krijgen uitbreiding van leveranciers in het vollegrondssegment en proberen ook de volumes van de bestaande productlijnen uit te breiden." Om de kwaliteit van de Spaanse groenten te borgen heeft ZON weer een keurmeester in Spanje om tot het voorjaar de producten van de samenwerkende coöperaties op locatie te keuren. Dit jaar zullen de Spaanse groenten niet alleen in de bekende zwarte doos, maar op klantverzoek ook in een nieuwe ZON-doos worden geleverd. De eerste Spaanse aubergines in de nieuwe verpakking zijn inmiddels gearriveerd.

"De hoge energieprijzen hebben grote consequenties voor de belichte tomatenteelt in Nederland. Ook bij ZON zal een groot deel van de belichte productie wegvallen. In Spanje is het areaal tomaten dit jaar wel weer licht gestegen, maar was de afgelopen jaren telkens gedaald. Op dit verwachte tekort hebben we geanticipeerd door ons klokaanbod uit te breiden met trostomaten uit Turkije en trostomaten, Cherry trostomaten en Cherry pruimtrostomaten uit het Italiaanse Sicilië. Vanaf november zullen deze voor de klok worden aangeboden", besluit Els.

Vanaf 7 november zal er geveild worden vanuit de nieuwe afmijnzaal binnen het nieuwe hoofdgebouw. De manager klokverkoop heeft nog geen effecten voor ZON gemerkt van het besluit van FruitMasters om aan het einde van dit jaar te stoppen met de klokverkoop in Geldermalsen.

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 102
5928 RH Venlo
Tel: +31  (0)77 3239758
els.van.herpen@royalzon.com
www.royalzon.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.