Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op weg naar stuurbare aardbeienteelt

Tholen - Plantenkwekers van aardbeienplanten hebben de laatste jaren grote stappen gezet, bijvoorbeeld door de opkweek van buiten naar binnen te halen, de kas in. Thomas Peters, Business Development Manager bij Grodan, ziet daar een nieuwe stap bijkomen: eb- en vloedvloeren in de opkweek van aardbeienplanten, met hightech substraat in een hightech omgeving.

Naar binnen
“Plantenkwekers zijn dus al met trayplanten gedeeltelijk van buiten naar binnen gegaan, en wij gaan nu binnen de volgende stap zetten.” Thomas noemt een aantal voordelen van het naar binnen halen van de planten: “Buiten is de teelt niet stuurbaar, binnen wel, en al helemaal met steenwol substraten en eb- en vloedvloeren. Daarbij hou je het gewas droog met een eb- en vloedsysteem, dat betekent een droge kroon, met als gevolg een gezondere, weerbare plant.”

Stuurbaar substraat, stuurbare productie
Concreet is de bedoeling dat je een gezonde plant krijgt die stuurbaar is, op een stuurbaar steenwol substraat, zodat je ook de productie kunt sturen tijdens de teelt. Je hebt dan namelijk meer controle over EC, temperatuur, watergehalte en zoutgehalte, vertelt Thomas. “Je kunt geven wat de plant nodig heeft, en je kan sneller reageren op veranderende omstandigheden.”

Tot nu toe zijn met steenwolsubstraat goede resultaten geboekt in de aardbeienteelt, aldus Thomas. “De aardbeienteelt is behoorlijk complex, maar we kunnen echt goede planten maken, hebben we gezien. Het begint al bij het uitgangsmateriaal: de moederplant moet uniform zijn, daar moeten uniforme runners uit groeien, waar dan weer tips uit groeien. Die stekken moeten zo uniform mogelijk zijn en uniform op een blok worden gestoken.”

Wereldwijde groei
De aardbeienteelt is dus complex, maar zeker de moeite waard om werk in te steken. De markt groeit wereldwijd snel, en Grodan heeft dan ook commerciële proeven lopen met diverse partijen over de hele wereld. “Enerzijds in de opkweek, maar ook in de teelt.”

Daarnaast worden ook fundamentele proeven uitgevoerd. “Want wij moeten exact weten wat die plantenkwekers moeten gaan doen. Daarom kijken we, samen met gerenommeerde kennisinstituten, naar het creëren van een groeiprotocol voor zowel opkweek als teelt. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar hoe ver we kunnen gaan met EC, met water, en in hoeverre we dit kunnen sturen.”

Veelbelovende resultaten
Thomas spreekt naar aanleiding van die proeven van veelbelovende resultaten. “We hebben al meer productie gezien, en dat met proeven die nota bene in tunnels zijn uitgevoerd, nog niet eens in hightech kassen. Die planten waren op de traditionele manier opgekweekt, dus er werd bovenlangs water gegeven, alleen dan op steenwol. Met eb en vloed, en met meer uniform uitgangsmateriaal en in een hightech omgeving, verwachten we daar nog weer een stap in te zetten, next level dus.”

Behalve het gebruik van steenwol als substraat, waren er nog een aantal factoren in de proeven die hebben bijgedragen tot hogere productie. “Daarbij hebben we ook het GroSens-systeem gebruikt om te sturen: op elk blok een druppelaar, zodat elke plant stuurbaar is qua watergehalte en EC.”

Ook in de kas zijn al proeven uitgevoerd, en de eerste resultaten zijn al binnen. “Ook daar hebben we meer productie gehaald in hightech kassen. Dat is uiteindelijk ook onze focus, hightech kassen.”

Voor meer informatie:
Thomas Peters, Business Development Manager 
Grodan
+31 (0)6 15 53 16 72
info@grodan.nl
www.grodan.nl