VBT-cijfers week 40

Prijs trostomaat houdt stand, andere vruchtgroenten leveren in

Sinds eind september ligt de middenprijs voor trostomaten hoger dan die voor losse tomaten. Afgelopen week begon de prijs verder uit elkaar te lopen op de VBT-klokken. Een kilo trostomaten leverde vorige week gemiddeld bijna 40 eurocent meer op. De komkommer-prijs is aan het dalen en uit de hoge aubergine en groene courgette-prijzen ging ook een hap.

Traditiegetrouw komen er uit importlanden meer losse tomaten en telen de telers hier trostomaten. Deze winter zullen zij dat echter noodgedwongen veel minder kunnen doen. Dat kan trostomaten exclusiever maken en daarmee mogelijk ook duurder. Sinds week 37 liggen de volumes in vergelijking met vorig jaar voor trostomaten lager. Bij 2020 blijven de aantallen nog verder achter, zo blijkt uit de data achter bovenstaande grafiek die het Vlaams ministerie van Landbouw & Visserij deelt. De middenprijs voor komkommer lag de afgelopen zomer ruim hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De afgelopen weken is de prijs gaan dalen, waarmee vorige week de prijs nog maar nipt boven het vijfjarig gemiddelde komt te liggen. 


In de paprikaprijzen zat medio september een piek. Die piek is inmiddels teniet gedaan, maar de prijs blijft wel boven het vijfjarig gemiddelde liggen. Op de VBT-klokken leverde in week 40 een kilo gele paprika's met ruim 1,56 euro het meeste op, gevolgd door groen (1,34) en rood (1,03). 

Uit de hoge aubergineprijs ging vorige week een hap. Een kilo aubergines ging gemiddeld voor 1,42 euro weg. De afgelopen weken lagen de prijzen nog ruim boven de 2 euro. Voor groene courgettes geldt hetzelfde. De stuksprijs lag enige tijd boven de 1 euro, maar kwam vorige week uit op net geen 69 eurocent. 

Een blik op de zachtfruitprijzen over week 40 leert dat de middenprijs voor aardbeien flink zakte tot net iets meer dan 4 euro. Een kilo bramen deed ruim 10,5 euro en frambozen 7,5 euro. 

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 40 voor groenten en fruit


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.