Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeientelers testen samen met belichting en bemesting

Acht Limburgse aardbeientelers en aardbeiplantenkwekers bundelen sinds 2019 hun krachten om met elkaar grote uitdagingen op het gebied van het telen van aardbeien onder licht en plantgezondheid en -weerbaarheid aan te pakken.

De achttelers en aardbeiplantenkwekers, die samen goed zijn voor ruim 100 ha van het productie-areaal in Nederland, hebben zich verenigd in Fragaria Innova. Ze bundelen hun krachten om samen te werken aan de uitdagingen op het gebied van arbeid, schaalvergroting, efficiency, plantgezondheid en -weerbaarheid, biodiversiteit, teeltmedia, productkwaliteit, continuïteit, leveringsbetrouwbaarheid en smart farming. De focus ligt nu op telen onder licht en plantgezondheid. Het doel van de ondernemers is om door samenwerking innovaties te creëren in de aardbeienteelt en hun concurrentiepositie versterken.

In een interview met Brightlands geeft Michiel Penninx, aardbeienteler en medeaandeelhouder van Fragaria Innova, een update. “Kennisdeling is voor mij de belangrijkste reden om samen met collega’s uit de aardbeiensector een R&D-bedrijf op te richten. Via Fragaria Innova ontdekken we met elkaar hoe we aardbeienplanten op een duurzame manier én jaarrond kunnen telen: hoe zetten we de plant zelf in zijn kracht, zodat ‘ie gezond groeit, minder afhankelijk is van chemische gewasbescherming en dezelfde kwaliteit aardbeien levert? Hoe zorg je ervoor dat je ook in de koude wintermaanden lekkere aardbeien kunt telen? Dit soort vragen kun je niet alleen oplossen, dus doen we het samen.”

Meststoffen
Op zijn eigen bedrijf loopt nu een proef met hergebruik van substraat en plantgezondheid. “Zoals we nu bemesten in de glastuinbouw, zit je op den duur de plantgezondheid in de weg. Planten groeien gemakkelijker en worden sterker, maar door verkeerde verhoudingen. We zijn nu volop bezig met een aangepaste bemesting bij onze planten. Zo zijn we erachter gekomen dat door het toepassen van organische meststoffen het nitraatgehalte in de plant naar beneden gaat waardoor de plant minder aantrekkelijk wordt voor lastige plaaginsecten zoals witte vlieg, luis en spint. Hierdoor ontwikkelt de plant zich beter en is er minder chemische gewasbescherming nodig.” Op twee andere bedrijven, ook medeaandeelhouders van Fragaria Innova, draaien er proeven met belichting. 

De samenwerking werpt zijn vruchten al af. “Nu we met meer collega’s samenwerken, telers en plantenkwekers, merk je dat innoveren sneller gaat en innovaties sneller in de praktijk landen. Vier bedrijven zijn inmiddels bezig met een aangepaste manier van bemesten: zij volgen de weg van de proef en gaan aan de slag met de kennis die daar is opgedaan. Dit omschakelen is een lang traject, maar de eerste stappen worden gezet. Uiteindelijk moeten we naar andere, meer duurzame manier van telen. Daarom moeten we nu stappen zetten om ervoor te zorgen dat we onze zaken straks goed voor elkaar hebben.”

Lees hier het hele interview. 

 

Publicatiedatum: