Tholen - Vanaf oktober begint bij De Rond Agro in Hoeven weer de oogst van de geforceerde rabarber. Het zomerseizoen voor de vollegrondsrabarber zit er weer op en de eerste kasrabarber is inmiddels geoogst. Zo levert het bedrijf bijna jaarrond haar rabarber door een groot deel van Europa. "We beginnen de oogst van de geforceerde rabarber op het moment dat bijvoorbeeld Engelse supermarkten in willen stappen, zodat we gelijk mee kunnen draaien in hun programma's", vertelt Rob de Rond van De Rond Agro.
Het familiebedrijf, dat naast rabarber ook bloemkool, paksoi en vollegrondsradijs op zo'n 90 hectare teelt, volgt een strakke teeltplanning om de rabarber 11 maanden per jaar aan te bieden. "In de zomermaanden telen we rabarber in de vollegrond, maar de rest van het jaar richten we ons op geforceerde rabarber uit de kas", legt Rob uit. "We werken daar met planten die eerst 2 jaar in de vollegrond groeien, daar oogsten we niet van. Vervolgens rooien we deze in het najaar op, waarna ze de koeling in gaan. Die koude periode hebben ze nodig, alvorens ze de kas in gaan. Daarna groeien ze in het donker door, vergelijkbaar met witlof, en dat trekt door tot ongeveer eind maart. Na dit punt hebben we verwarmde 'wandelkappen'. Het is een iets andere manier, maar voor de consument blijft het dezelfde rabarber."
Rabarber lijkt te lijden onder zomerse droogte
De hitte en droogte van de afgelopen zomer heeft wel voor wat onzekerheid gezorgd over de kwaliteit van de komende oogst. "Het was lastig om ze in deze omstandigheden aan het groeien te houden. Nu is het even afwachten of we daar in het winterseizoen nog iets van zullen merken, maar de verwachting is toch van wel. In de zomer moet de plant zijn energie verzamelen, die hij dan in de winter kan gebruiken in de kas. Wanneer hij het buiten lastig heeft gehad, zal dit doortrekken naar de winterperiode. Het blijft koffiedik kijken, maar we vrezen dat de rabarber er wel onder te lijden heeft."
Verder baren de energiekosten de teler uit Hoeven ook de nodige zorgen voor de toekomst. "Op het moment dat we moeten verwarmen, gebruiken we propaangas. Dat zorgt nu eigenlijk nog helemaal niet voor problemen, omdat het nog best aantrekkelijk is vergeleken met aardgas. Dit is zelfs goedkoper geworden dan in het voorjaar. Alleen is de vraag ook hierbij natuurlijk hoelang dit het geval blijft. Met de schommeling van prijzen is het onmogelijk om ver vooruit te kijken."
Verschillende klanten per periode
Ondanks dat rabarber een relatief nicheproduct is, heeft men bij De Rond niet te klagen over de vraag, zo stelt Rob. "Vorig seizoen was niet even makkelijk. Gedurende de coronaperiode liep de gehele vollegrondsgroentensector goed, omdat er overal een tekort van was. In het daaropvolgende voorjaar was er echter sprake van een overschot, waardoor je zeker in de zomer ziet dat veel landen zelfvoorzienend zijn en niet zitten te wachten op Hollandse rabarber. Het aanbod loopt daarentegen momenteel wel redelijk gelijk met de vraag. Zoals aangegeven, stemmen we de oogst af op de vraag en iedere periode van 3 à 4 maanden heeft zijn eigen klanten. Momenteel is er vraag vanuit Engeland, Canada, Verenigde Staten en een stukje Midden-Oosten. In het voorjaar leveren we vervolgens, via onze partners uiteraard, steeds meer richting onze achterdeur."
Bloemkoolseizoen schuift naar achteren
Rob verwacht wat betreft de bloemkool nog wel een tijdje door te kunnen gaan. "Traditioneel loopt dit tot en met november, maar dit seizoen verwachten we tot de Kerst wel bloemkool te snijden. Door de warme nachten in augustus snijden we nu praktisch niks. Daardoor schuift het allemaal een beetje naar achter. De eerste twee maanden van het seizoen waren wel lastig, want er was voldoende aanbod en de prijzen waren niet om over naar huis te schrijven. De tweede helft trok dit heel goed bij en afgelopen week werden er echt topprijzen betaald."
Naast de teelt verpakt het bedrijf haar groenten ook in eigen huis. "We proberen het product zo ver mogelijk klaar te maken voor onze afnemers. Hierin nemen we uiteraard ook de plasticdiscussie in ogenschouw. Zo bundelen we, op klantaanvraag, steeds meer rabarber met slechts 2 elastiekjes en een etiket. Dit resulteert in significant minder plastic." Een volledige overstap op papier ziet Rob echter niet snel gebeuren. "Natuurlijk staan we hier niet onwelwillend tegenover en voor rabarber zou het heel goed mogelijk zijn. Alleen aangezien iedere klant gedurende een aantal maanden afneemt, kunnen we niet voor 1 klant overstappen op papier, om vervolgens weer de switch te maken naar plastic. Als iedereen aangeeft papier te willen, zou het voor ons pas mogelijk zijn. Bovendien komen er steeds meer goede plasticalternatieven, die kunnen concurreren met papier op het gebied van duurzaamheid."
Voor meer info:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
0165-312314
[email protected]
www.derondagro.nl