"Marinice is betrouwbaar, grof ras dat een hoge productie levert in onze korte teelt"

Paprikakwekerij De Tuindershoek maakt uitstapje naar tomaat

In IJsselmuiden, tussen Zwolle en Kampen, teelt de familie Kaashoek van De Tuindershoek normaal gesproken paprika. Door omstandigheden zagen zij zich genoodzaakt de kas in mei te ruimen en besloten daarom een korte teelt tomaat op te starten voor aanvang van het volgende paprikaseizoen. In gesprek met de veredelaar vertelt teeltmanager Jeroen Kaashoek waarom de keuze viel op Marinice en zijn ervaringen met dit ras tot nu toe.

Zomerteelt tot de Kerst
Jeroen begint: ‘We telen nu Marinice op 7 hectare. Marinice is voor ons geplant op 1 juni en de nog jonge planten kwamen 7 en 8 juli al op de tuin. We zijn gestart met een plantafstand van 2,3 stengels per vierkante meter en hebben een dief aangehouden voor een eindafstand van 2,9 planten per vierkante meter. Het voordeel van zulke jonge planten is vooral financieel; hoe minder lang die bij de plantenkweker blijven, hoe goedkoper de plant. We zijn sinds week 36 aan het oogsten en telen door tot aan Kerst.’

Betrouwbaar, grof ras
Jeroen vertelt over de keuze voor Marinice: ‘Wij zochten een betrouwbaar, grof ras dat een hoge productie levert in onze korte teelt. Daarbij wilden we een ras dat niet heel lastig is om te telen, omdat wij als paprikatelers minder ervaring hebben met tomaten. Alhoewel ik zelf wel enkele jaren in een tomatenkas heb gewerkt en mijn vader en mijn oom hebben 30 jaar geleden ook tomaten geteeld. Dus helemaal nieuw is het niet.’

‘Wij hebben ons licht opgestoken bij verschillende teeltadviseurs en bij de accountmanager van De Ruiter, Duco de Ruiter. Die stonden allemaal heel positief tegenover de keuze voor Marinice.’

Bestand tegen hitte
Jeroen vervolgt: ‘Het was natuurlijk een lastige tijd voor onze jonge planten, met die extreme hitte in de zomer. Maar Marinice is daar goed doorheen gekomen. Hoewel Marinice sterk is tegen neusrot, hebben wij daar toch iets last van gehad. Maar dat komt echt door de combinatie van jonge planten en extreme hitte. Achteraf hadden we beter nog een keer kunnen krijten; nu zat er alleen een enkele laag vanuit de paprikateelt op de ramen.’

Start met stoken
Over de teeltstrategie vertelt Jeroen: ‘Wij hebben geen gasaansluiting en telen sinds 2020 volledig op biomassa. Wij kunnen dus vrij makkelijk stoken en zijn meteen begonnen met forse etmalen van 23 graden. Daarna zijn we, tot week 34, gezakt naar etmalen van 20 tot 22 graden en zitten nu rond de 19 graden. We stellen de nacht nu in op 14,5 graden, met een nanacht van 17 graden.’

Snoeien
‘We zijn pas in week 34 begonnen met de CO2-gift – eerder was dat niet nodig omdat het gewas er energiek bij stond. We hebben de eerste trossen op 6 gesnoeid, om de plant snel onder controle te krijgen. Daarna snoeiden we op 5. Het is bekend dat Marinice wel eens een bonkvrucht geeft, maar tot nu toe konden we de bonken netjes wegsnoeien.’

Productie en kwaliteit
Jeroen: ‘In totaal verwachten we dat we deze korte zomerteelt 11 of 12 trossen kunnen produceren. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt nu op 188 gram. De productie is rond 1,3 kilo per week. We verwachten dat dat nog op zal lopen naar 2,5 kilo.’

‘De kwaliteit van de trossen is uitstekend. Vergeleken met paprika zijn tomaten wel gevoeliger voor handelingsschade, dus onze onervaren mensen moesten wel leren om netjes te oogsten en te verpakken. Bovendien waren de eerste trossen erg grof, en pasten daardoor wat lastig in de dozen. Maar dat gaan met de volgende trossen beter. Die eerste trossen waren door de warmte grof en extra gevoelig voor scheren. Door de hitte bij de aanmaak zijn de trossen soms minder uniform, maar de trossen zijn wel heel mooi met egaal doorgekleurde tomaten en stevige vruchten.’

Vrij van ToBRF
Bij De Tuindershoek worden uiteraard alle nodige maatregelen genomen om een ToBRF-besmetting te voorkomen. Jeroen: ‘Alleen de teeltvoorlichter komt in de kas, verder niemand van buiten. Onze mensen dragen onze kleding, wisselen vaak van handschoenen en ontsmetten hun gereedschap na elk pad. Wij zijn dus nog steeds schoon. Dat komt ook omdat er hier weinig kassen in de buurt zijn en er geen besmettingen in de regio zijn. Dus de kans van overwaaien is nihil.’

Voor meer informatie:
Bayer 
www.vegetables.bayer.com/nl/


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven