uitwisseling water en energie

Tomatenteler en vleesverwerker openen drijvend zonnepanelenpark

Bij tomatenteler Meer Fresh Products in Meer is, onder toeziend oog van de Vlaams Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, dinsdag een zonnepark op een waterbassin geopend. Op het bassin drijven drieduizend zonnepanelen op een speciale installatie. Tomeco, de groep waaronder de teler valt, en Comeco, een grote varkensvleesverwerker, zijn de initiatiefnemers achter het project.

Beide bedrijven werken samen en leveren elkaar water en energie. Rondom Meer Fresh Products staan 5 bassins die hemelwater opvangen. Hierop is een volledig drijvend zonnepanelen-park geïnstalleerd met ClicFloats-techniek van Connectum. De zonnepaneleninstallatie op het bassins zorgt enerzijds voor elektriciteit, maar tegelijkertijd ook voor minder verdamping van het water en een betere waterkwalieit. Er vloeit water van Meer Fresh Products naar Comeco, en gezuiverd proceswater vloeit terug van Comeco naar Meer Fresh Products om te gebruiken bij de teelt van tomaten.

Tomeco deelt op LinkedIn de cijfers over de samenwerking:

  • het delen van de warmte vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen met de hoeveelheid die 120 gezinnen aan aardgas zouden verbruiken.
  • de zonnepanelen zijn extra efficiënt op het koele water en besparen bijna 600 ton CO2. Ze voorzien wat 400 gezinnen aan stroom verbruiken.
  • het delen van het opgevangen regenwater bespaart maar liefst 100 miljoen liter leidingwater of het verbruik van 800 gezinnen. De drijvende isolatie op de bekkens voorkomt dan weer dat 312.000 liter kan verdampen.

Het Laatste Nieuws was bij de opening en doet verslag. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven