Hydrocultuur in Nigeria is alles behalve gemakkelijk. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de benodigde apparatuur moeilijk te vinden is, en hetzelfde geldt voor kwaliteitsinputs en gespecialiseerde arbeidskrachten. Toch weerhield dat Christian Nwolisa er niet van om zijn droom na te jagen. Dus richtte hij Gycon Integrated op. "We telen allerlei soorten gewassen," zegt hij. "Alle soorten bladgroenten zoals stevia, maar ook tomaten en paprika's. Momenteel richten we ons op paprika's."
Christian komt uit een familie van telers en zag uit de eerste hand de ontberingen van de seizoensgebondenheid van gewassen. Zo raakte hij ervan overtuigd dat hydrocultuur in een gecontroleerde omgeving de beste manier van telen was. Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. "In Nigeria is er niet veel goede apparatuur, en wát er is, is erg duur," zegt hij. "Bovendien heb je, zelfs als je alles hebt, een goede stroomvoorziening nodig, en dat is een grote uitdaging in Nigeria." Aan de ene kant is de stroomvoorziening vaak ongelijkmatig, aan de andere kant zijn de prijzen waanzinnig hoog. "Dus moet je improviseren en manieren vinden om het goedkoper te doen." En dat is precies wat Christian deed met Gycon Integrated.
Vanwege bovengenoemde moeilijkheden moest Christian alles helemaal zelf doen, vanaf nul. De kas beslaat momenteel meer dan 3.000 vierkante meter en is uitgerust met een uniek hydroponisch systeem dat Christian zelf heeft gebouwd. "Het eerste waar ik een oplossing voor moest vinden was natuurlijk de watervoorziening," legt hij uit. Dus bouwde hij twee plastic tanks, één met reservoirwater en één met voedingswater. Via een buizensysteem is die laatste tank verbonden met de kas. "Hydroponics zijn gunstig omdat je veel water kunt besparen via hergebruik." Christian maakte hiervoor gebruik van de helling van de kasvloer.
Paprikaplanten worden in bakken geplaatst, waardoor de wortels in het water hangen. Leidingen met voedingswater worden aangesloten op de eerste rij trays. Wanneer het water een bepaalde hoogte in de trays bereikt, begint het op de andere rijen trays te stromen. Uiteindelijk krijgen alle bakken dezelfde hoeveelheid water. "Ik heb eigenlijk een eb- en vloedsysteem gebouwd, waarbij ik gebruikmaak van de helling in de kasruimte om het water beter te laten circuleren, zonder dat ik stroom hoef te gebruiken."
Zo'n systeem moet natuurlijk rekening houden met door water overgedragen ziekteverwekkers, en Christian zegt dat dit in Nigeria een behoorlijke uitdaging is. Toch heeft hij ook daar een oplossing voor gevonden. "Het belangrijkste principe is dat we het water testen, testen en nog een keer testen, zodat we uitbraken kunnen voorkomen in plaats van erop te reageren. Als we iets ontdekken, halen we al het water weg en maken we de bakken schoon, van boven tot onder. Tegelijkertijd verlaag ik geregeld de pH van het water tot bijvoorbeeld 3 of 4. Door het hoge zuurgehalte worden de meeste, zo niet alle, gevaarlijke, door water overgebrachte ziekten hier in Nigeria geneutraliseerd. Ik laat het lage pH-water een nacht staan, om 's morgens de pH meteen weer naar 7 te verhogen."
Verder heeft Christian ook een biogas-vergister geïnstalleerd, om compost om te kunnen zetten in gas. "Je kunt er elk soort organisch afval in doen, en het wordt omgezet in gas," zegt Christian. "Een van de bijproducten van dit proces is een zeer krachtige, zuivere organische voedingsstof."
Christian is een van de weinige, zo niet de enige hydrocultuurteler in Nigeria, en daardoor heeft hij een voordeel ten opzichte van andere telers. "We verbouwen alles waarnaar er maar vraag is, ongeacht het seizoen," zegt hij. "Op dit moment zijn paprika's bijvoorbeeld erg lucratief. Dus telen we die. Ook schiet elk seizoen, zodra de regen begint, de tomatenprijs omhoog. Dat komt doordat tomaten in open velden worden geteeld, en bij zware regenval raken veel gewassen beschadigd. Dus als we klaar zijn met onze paprika's, gaan we waarschijnlijk over op tomaten. Doen we dat niet, dan verbouwen we misschien komkommers of paarse kool."
Zoals gezegd, als een van de eerste toepassers van hydrocultuur in Nigeria, heeft Christian het erg druk vanwege het gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten. Daarom traint hij op zijn bedrijf, gratis, mensen op het gebied van hydrocultuur. "We hadden een visie, en daarom hebben we dit land gekocht en zijn we in deze business gestapt. Als de vraag blijft komen, zullen we onze kas en ons aanbod blijven uitbreiden."
Voor meer informatie:
Gycon Integrated
[email protected]
www.m.facebook.com/people/Gycon-Integrated
www.gyconintegrated.com