importeur uit de Verenigde Arabische Emiraten

"Wij zijn bezig de herkomst van ons zachtfruit te diversifiëren"

Kenneth D'Costa van Barakat Group, de importeur van de Verenigde Arabische Emiraten, legt uit dat zachtfruit eigenlijk de tweede grootste sector is als het gaat om hun import. "Het belangrijkste product voor ons bedrijf is bladgroenten, maar onze tweede grootste categorie bestaat uit zachtfruit. Wij kopen ons fruit in en verkopen het op de lokale markten. We telen niet zelf, want dan zouden we simpelweg concurreren met onze partners, wat weinig zin heeft. Wij bedienen alle kanalen, van retail tot horeca, maar ook onze eigen winkels. Naast dat we de producten vers verkopen, bewerken we ze ook tot smoothies, sappen en ijs."

Niet alleen wereldwijde exporteurs hebben te maken met uitdagende logistieke situaties. Voor Barakat Group hebben twee van hun grootste uitdagingen te maken met logistiek. "Momenteel hebben we te maken met nogal wat uitdagingen als het gaat om de inkoop van zachtfruit. Allereerst is er het waarborgen van de juiste kwaliteit. Door de weersomstandigheden op de markten waar we ons zachtfruit vandaan halen, als gevolg van de klimaatverandering zien we kwaliteitsproblemen zowel in het stadium van herkomst als na aankomst in onze havens. Tegelijkertijd komen de ladingen niet altijd op de verwachte datum aan. Zo kunnen zendingen een dag eerder of een dag later aankomen dan gepland. Ten slotte zijn de huidige vrachttarieven een grote zorg. Zachtfruit wordt meestal via luchtvracht naar ons verladen, hoewel blauwe bessen ook via zee naar ons kunnen worden vervoerd."

Samenwerking met Driscolls
Omdat de kosten zijn gestegen, heeft de importeur besloten met Driscolls samen te werken om te proberen de herkomst van hun aangekochte zachtfruit te diversifiëren. D'Costa: "We halen de meeste van ons zachtfruit uit de Verenigde Staten, aangezien Driscoll's een van onze belangrijkste leveranciers is. Maar vanwege de uitdagingen die ik net heb genoemd gaan we met Driscoll's samenwerken om de herkomst van ons zachtfruit te diversifiëren, waaronder Marokko, Europa en Egypte. Dit laatste land levert ons bijvoorbeeld vooral aardbeien. Blauwe bessen importeren we uit Polen, Oekraïne en lokale telers in de Emiraten. Het feit dat de vrachtprijzen zo hoog zijn, heeft tot gevolg dat de VS een deel van onze handel kwijtraakt en dat is de reden om de herkomst te diversifiëren."

Vrachtprijzen
In totaal kijkt de Barakat Group naar een kostenstijging van 20%, die de klanten in de Verenigde Arabische Emiraten eenvoudigweg niet kunnen opvangen. "De stijging van de vrachtprijzen is niet het enige dat duurder wordt. Onze kosten in het algemeen zijn gestegen. Vracht alleen al is 14% duurder geworden, terwijl gas of brandstof nog eens 3% duurder is geworden. Afval is ook met ongeveer 3% gestegen, wat leidt tot een totale kostenstijging van ongeveer 20%. Ondertussen zijn onze klanten niet in staat deze kosten te absorberen. De meeste zijn nog aan het herstellen van de verliezen tijdens de pandemie en het is een zeer concurrerende markt. Dit betekent dat de meeste klappen door ons bedrijf worden opgevangen. Maar we bereiken een punt waarop deze manier van zakendoen niet houdbaar is. Ons bedrijf is veerkrachtig en we zijn positief over de toekomst. Maar de markt zal zichzelf moeten corrigeren en we vertrouwen erop dat dat precies is wat er in 2023 zal gebeuren."

D'Costa kijkt uit naar Fruit Attraction begin oktober, omdat het een belangrijke gelegenheid is om meer te weten te komen over de huidige marktontwikkelingen. "We zullen aanwezig zijn op Fruit Attraction in Madrid, zoals we op zoveel mogelijk beurzen aanwezig zijn. Het is belangrijk voor ons, want wij zijn een van de grootste importeurs in de Verenigde Arabische Emiraten. We willen de ontwikkelingen in de markt zien en nieuwe contacten opdoen tijdens deze evenementen. Het is ook een geweldige kans om te zien welke markten in opkomst zijn, of er nieuwe variëteiten zijn in het fruit dat wij importeren, die ons een betere kwaliteit bieden voor onze klanten en of er een kans is om onze kosten te verlagen, hetzij via vrachtvervoer, hetzij via telers in de regio. In het algemeen zijn beurzen een goede manier om te zien of we onze kosten kunnen verlagen, wat in de huidige economie hard nodig is."

Voor meer informatie:
Siddharth Gupta
Bakarat Group
+971 50 4573248
Siddharth.g@barakatgroup.ae 
barakatgroup.ae


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven