"Mondiale crises overwinnen door onszelf opnieuw uit te vinden, te veranderen en te innoveren"

"We zitten in een nogal ingewikkelde mondiale fase, en hoe lang die ook duurt, twee of drie jaar: we moeten overleven door de kosten te beheersen, onszelf opnieuw uit te vinden, te veranderen en te innoveren, de arbeid en de arbeidsnormen te optimaliseren, efficiënte methoden te gebruiken, tegen lagere kosten. Maar ik denk dat we ondanks deze onzekerheid moeten zoeken naar onze kans om te blijven groeien in de markt," zegt Ing. Mercedes Auris, in de volksmond bekend als "La Señora Uva" (de Druivendame), oprichtster en eigenaar van het fruitteeltbedrijf Vivero los Viñedos in Peru.

La Señora Uva verdiende deze naam door haar aanzienlijke, 28-jarige ervaring in het bedrijfsleven. Ze speelde een belangrijke rol in de opbouw van Peru's formidabele druivensector.

"In 1994 opende ik Vivero Los Viñedos officieel. Een van mijn eerste klanten was een groep telers uit Arequipa die de gok wilde nemen. We plantten vijf hectare druiven in Arequipa. Ik begon te werken met de verschillende bedrijven in het zuiden zoals Copacabana, Benol, Los Baraca de Agrícola Bamar, met Don Alfredo Cilloniz en Alberto Cilloniz, de gebroeders Grimaldi. Zij maakten dat meer mensen mij en mijn bedrijf vertrouwden; mensen als Jose Matta Curoto, Tallo Masias, José Luis Camino: allemaal grote referenties binnen de Peruaanse tuinbouw."

"Mijn tweede start was toen ik in 1995 naar Chili reisde om Chileense druivenrassen zoals Thompson, Flame, Sugraone en de Red Globe -de koningin onder de druiven, met spectaculaire opbrengsten - mee te nemen. In 1999 importeerden we Freedom uit Californië en in 2000 begonnen we druiven te planten op stammen als Paulsen, Freedom, Harmon, MGT 101 - 14 y en Saltcreek." 

"Jaren later waren we opnieuw pioniers wat betreft de druiventeelt in het noorden van Peru, een gebied waar dit gewas voorheen niet werd geteeld. We creëerden zowel duizenden banen als nieuwe commerciële mogelijkheden voor Peru. Vier jaar geleden hebben we ons eigen teeltbedrijf opgericht, met meer dan 50 hectare beplanting. Zo kunnen we meer leren over de ontwikkeling, het aanpassingsvermogen en de teelt van de verschillende nieuwe rassen," vertelt La Señora Uva.

"Er was een tijd dat klimatologische factoren me tegenwerkten en ik uiteindelijk mijn hele oogst verloren zag gaan, maar dat heeft me niet van mijn stuk gebracht, integendeel. De sleutel was veerkracht en doorzettingsvermogen. Gesteund door mijn team kon ik verder. Een ander probleem ontstond toen de Red Globe niet langer in Peru kon worden geplant. Ik moest reizen naar de VS en Chili om nieuwe rassen en alternatieven te zoeken voor mijn klanten." 

"Verdere stappen werden gezet toen we doorgingen met onze droom, via de verschillende mondiale genetische programma's zoals Sun World, IFG, SNFL, Ana Chile, Pristine, ARRA en Itum. We verkregen deze gewilde licenties met de nodige druivenpatenten, wat een historische mijlpaal betekende voor Vivero Los Viñedos," legt Auris uit.

"Tegenwoordig willen jongere generaties gemakkelijke, praktische en nieuwe artikelen, Ze willen het hele jaar door witte druiven kunnen eten. Ze willen spectaculaire smaken. De druivenranken moeten productief, aantrekkelijk en voedzaam zijn. Ze moeten ook gemakkelijk trossen kunnen produceren, bestand tegen ziekten als echte meeldauw, meeldauw en botrytis, enz."

Peru heeft voor het seizoen 2022/2023 een geraamde oogst van 71,2 miljoen kartons à 8 kg met druiven. "Onze belangrijkste markt is China. Alles zou perfect zijn, ware het niet dat de scheepvaartmaatschappijen problemen hebben, waardoor het transport van het fruit vertraging oploopt. Een tweede belangrijke markt wordt gevormd door de VS en Europa. Mexico is ook een goede markt waar nog weinigen naar omkijken, maar dit land heeft grote mogelijkheden," besluit Auris.

Voor meer informatie:
Mercedes Auris
Vivero los Viñedos
Tel: +51 959 391 771
marketing@vlv.pe 
www.vlv.pe 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven