In een kas van 2,3 hectare in Fuente Álamo, in de Spaanse provincie Murcia, waar voorheen de tropische planten voor de Spaanse en Portugese Ikea-winkels werden geteeld, zal over een paar maanden de eerste kluitbasilicum worden geoogst. Met dit innovatieve project wordt Grupo Foody’s de grootste teler van dit verse kruid op het Iberische schiereiland. De teelt vindt jaarrond plaats. 

"Basilicum is een gewas dat erg temperatuurgevoelig is, waardoor het tot nu toe niet mogelijk was om het in Spanje of Portugal jaarrond te telen", vertelt David Otero van Grupo Foody's, een bedrijf dat behoort tot Enhol, een businessgroep in de sector van hernieuwbare energie. "We hebben onze faciliteiten voor tropische planten aangepast aan de teelt van basilicum. Ons R&D-team heeft een gemengd hydrocultuursysteem ontwikkeld waarmee we opbrengsten behalen die 7 keer hoger zijn dan de vollegrondsteelt. Eens we in volle productie komen, zullen we een opbrengst hebben van 35 ton basilicum met kluit per week. Daar we ervaring hebben met kiemgroenten, hebben we veel aandacht kunnen besteden aan het vinden van de juiste zaadjes. Na uitgebreid onderzoek van verschillende rassen, hebben we nu een product dat het verschil maakt in kwaliteit en smaak." 

"In Spanje wordt basilicum normaal gesproken geteeld op de Canarische Eilanden, meer bepaald op Tenerife, en in het buitenland vooral in Marokko, Ethiopië of Israël. Maar alleen al in het transport, zelfs als het product ingevlogen wordt, is het productverlies hoog, omdat de kwaliteit van de bladeren verslechtert als gevolg van temperatuurschommelingen bij het laden en het lossen op de startbaan en eventuele vertragingen", legt David uit. "Veel van onze klanten, vooral in Engeland, proberen luchttransport zoveel mogelijk te vermijden en geven er de voorkeur aan dat de basilicum 2 of 3 dagen in een temperatuurgecontroleerde vrachtwagen reist in plaats van 6 of 7 uur in een vliegtuig." 

Basilicum is een product dat immers lijdt als de temperatuur onder 15°C zakt. De temperatuurgevoeligheid van het product is zeer hoog, zeker omdat het in Europa meestal in flowpacks in het schap ligt. "Daarom maakt onze plant met wortelstelsel het verschil op de markt", onderstreept David Otero. "Aangezien dit product tijdens het transport in leven blijft, is het op natuurlijke wijze bestand tegen temperatuurveranderingen. De plantenweefsels gaan niet dood en de bladeren worden niet zwart. Bovendien onderwerpen we de basilicumplanten, voordat ze worden verzonden, gedurende 12 uur aan een geleidelijke temperatuurdaling om ze voor te bereiden op de reis. Zo ondervinden ze geen impact als gevolg van thermische schokken."

"Terwijl de gesneden basilicum in flowpack meestal tussen de 3 en 5 dagen houdbaar is, hebben onze planten met wortelsysteem een levensduur van 10 à 15 dagen. Dat maakt een groot verschil, niet alleen voor de Spaanse retail, maar ook in de export naar Europa, want we mogen niet vergeten dat het transport per vrachtwagen van Murcia naar bijvoorbeeld Londen al 3 dagen duurt. Onze planten met wortel kunnen niet alleen in de retail worden verkocht, we kunnen ze ook leveren aan distributeurs van gesneden producten die ze in hun verwerkingsbedrijven in leven kunnen houden en pas snijden als er een bestelling binnenkomt. Zo worden verliezen voorkomen." 

"Basilicum is qua omzetcijfers het belangrijkste kruid voor alle Europese distributeurs"
In lijn met de filosofie van Grupo Enhol streeft de basilicumteelt van Grupo Foody's naar duurzaamheid. Met de hydroponics die door het bedrijf is ontwikkeld, zijn er geen nitrieten of gewasbeschermings-middelen meer nodig. De teelt vindt immers plaats onder volledig gecontroleerde omstandigheden en bespaart 85% op het waterverbruik. "Waterbeschikbaarheid is een van de grote punten van zorg op dit moment in heel Europa, en nog meer in Murcia, waar de waterschaarste overweldigend is", zegt David.

"Ook onze verpakkingen zijn duurzaam, want bij het ontwerp hebben we zoveel als mogelijk het gebruik van plastic willen vermijden. De vorm van de verpakking beschermt de plant tegen mechanische schade en het afgesloten systeem heeft anti-condenseigenschappen, want condens kan het product beschadigen."

Basilicum is het op een na meest geconsumeerde verse kruid in Europa, na koriander. Samen zijn beide kruiden goed voor bijna 70% van alle verkoop van verse kruiden. "Qua omzetcijfers is basilicum echter het belangrijkste kruid voor alle Europese distributeurs", merkt hij op.

Naast verse basilicum zal Grupo Foody's binnenkort ook munt, koriander en bieslook met kluit op de markt brengen. Dit innovatieve, duurzame en lokale concept zal een revolutie teweegbrengen op de markt voor verse kruiden. "De lancering van onze basilicum met wortelstelsel zal in december plaatsvinden in de Spaanse retail en in oktober 2023 gaan we aan de slag in het Verenigd Koninkrijk", vertelt David Otero.

Voor meer informatie:
Grupo Foody’s
Tel: +34 948 681 436 (Spanje)
info@grupofoodys.com
www.somosfoodys.com