Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Er is genoeg aanbod om gasprijs te laten dalen"

De TTF-gasprijs is donderdag (even) tot onder de 200 €/MWh gezakt. Uiteindelijk sloot de prijs toch boven die grens af. Het neemt niet weg dat de korte termijnprijzen deze week zijn gezakt. De lange termijnprijzen stijgen echter nog wel. In deze crisisupdate meer over de energieprijsontwikkelingen en wat er al bekend is over Europese besluiten over al dan niet ingrijpen op de energiemarkt.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 8 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs tegen 11u vrijdagochtend tussen de 210-215 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

AgroEnergy blikt zoals gebruikelijk aan het eind van de week weer terug op de energieprijsontwikkelingen. De specialisten spreken, zoals wel eerder het afgelopen jaar, van 'een achtbaan'. Opnieuw waren de prijsbewegingen extreem. 

De gasvoorraden raken steeds beter gevuld. (de Haagse update van 9 september hierover is hier in te zien). In Frankrijk, Engeland en Spanje is het effect daarvan al te zien in de dagprijzen, stippen de specialisten aan: de prijzen noteren ca 100 ct/m3, terwijl de prijs in Noordwest- en Oost-Europa rond 200 ct/m3 ligt.

AgroEnergy constateert dat de daggasprijzen en de gasprijzen voor komende winter dalen, onder meer vanuit het besef dat het uitblijven van een stukje Russische gasaanvoer niet zoveel verschil maakt. Voor de langere termijn stijgen de prijzen nog wel.

Opvallend is volgens de specialisten dat de OTC-elektriciteitsprijzen een 'wat ander beeld laten zien' dan de gasprijzen. "De baseprijs voor oktober is deze week op peil gebleven, terwijl juist de termijnprijzen 2023 en verder behoorlijk gedaald zijn. Dit kan te maken hebben met het gegeven dat de OTC elektriciteitsprijzen altijd wat achterlopen op de gasprijzen. Maar de sparkspread lijkt de hele week al wat te dalen. Deel van de oorzaak is de gedaalde prijs voor CO2 emissierechten." 

Voor de komende week verwacht AgroEnergy op de korte termijnelektriciteitsprijzen vanwege regen en meer wind een prijsdrukkend effect. Ook de daggasprijzen kunnen hierdoor blijven dalen. 

Vanuit aanbodperspectief is er bij gas ruimte voor prijsdaling, sluit men af. "Als de gasvoorraden in Europa vol zijn, zal er een nieuw evenwicht voor de internationale LNG prijzen gezocht worden. Het lijkt logisch dat dit prijsniveau lager is, maar dit hangt ook sterk af van de Aziatische vraag. Deze is recentelijk gestegen. De maatregelen van de EU kunnen ook forse impact hebben." Lees hier de complete analyse, met ook aandacht voor de Europese plannen om in te grijpen op de energiemarkt. 

Over dat ingrijpen moet in de loop van vrijdag meer duidelijk worden. Nu.nl wijst de Europese plannen als mogelijke reden aan voor de prijsdaling van gas. De Leeuwarder Courant wijst verder op een vloot vol LNG die deze kant opkomt. 

BNR schrijft dat premier Rutte toch richting het instellen van een prijsplafond voor energie lijkt te bewegen. Eerder was Nederland er niet per se voorstander van, maar nu staat Nederland welwillend tegenover de plannen. In de videoboodschap roept CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland er net als de hele glastuinbouwlobby om. Glastuinbouwondernemers hebben zekerheid nodig en een maximum energieprijs kan daarbij helpen. 

Ondanks vooral de blik op de eigen toko gaat de blik bij mensen ook nog altijd naar buiten de landsgrenzen. Daarbij hoor je regelmatig hoe het kan dat 'wij' hier in Europa met zulke hoge energieprijzen zitten, terwijl elders de prijzen veel lager zijn. Proberen we misschien te braaf en duurzaam te zijn en te snel van fossiele brandstoffen af te stappen, met nu alle nadelige gevolgen van dien?

Minister Jetten lijkt het daar niet mee eens. BNR wijst erop dat hij (nog maar eens) op meer energiebesparing van Europa heeft gewezen. Hij blijft ook strijden voor voortgang van de energietransitie. In die boodschap vindt hij de glastuinbouw, waar ze op het belang van de sector voor die transitie wijzen, alleen moet de glastuinbouw straks nog wel in staat zijn bij te dragen. Echte oplossingen uit Den Haag om daar telers in tegemoet te komen horen telers uit de mond van Jetten nog niet. 

De nieuwe Britse premier Truss zet de energietransitie op een lager pitje, schrijft BNR op basis van berichtgeving van persbureau Reuters. De Britse regering zal naar verwachting tientallen nieuwe exploratievergunningen voor olie- en gaswinning in de Noordzee aankondigen. 

Het crisisteam Energie van de glastuinbouw is woensdag 7 september opnieuw bij elkaar geweest om de situatie in de sector te analyseren en te werken aan mogelijke oplossingen. Vanwege de kritiek situatie voor veel ondernemers is het crisisteam uitgebreid, onder andere met een vertegenwoordiging van VNO-NCW. Lees hier meer bij Glastuinbouw Nederland. 

De NOS schrijft dat een drijvende LNG-installatie een gastekort deze winter moet voorkomen. Lees hier meer. 

Op LinkedIn wordt gewezen op een kritisch krantenstuk met als kop: "In Brussel vragen ze zich af of Nederland wel weet dat het ernst is'. Lees het stuk hier. 

De NOS schrijft over 'de grootste renteverhoging ooit door de ECB'. Een stijging van de rentetarieven met 0,75 procentpunt moet helpen de inflatie terug te dringen.