Een van de grootste tomatentelers van Zweden stopt met de teelt in de winter

Nordic Greens, een van de grootste tomatentelers in zowel Denemarken als Zweden, heeft aangekondigd dat ze in de winter geen tomaten meer zullen telen in Zweden vanwege de torenhoge elektriciteitsprijzen. "We hebben 5 hectare belichte teelt", zegt Mads Pedersen, CEO van het bedrijf. "En die hebben we eruit moeten halen omdat de elektriciteitsprijzen gewoon belachelijk zijn. We zouden niet in staat zijn geweest om de hogere kosten te betalen. Daarom hebben we besloten om deze cyclus over te slaan."

Het bedrijf heeft ongeveer 160.000 vierkante meter kassen, waarvan er 20.000 zijn uitgerust met LED-verlichting die 18 uur per dag brandt. Gewoonlijk worden er tijdens de winter elke week tussen 30 en 40 ton tomaten geteeld. Voor het eerst in acht jaar heeft het bedrijf ervoor gekozen om de zaailingen die over een paar weken geplant zouden worden, te annuleren.

"Het raakt ons hard, echt hard. Het kost gewoon te veel met de belichting, maar het is nog te vroeg om precies te zeggen hoe groot de breuk voor ons financieel zal zijn," zegt site manager Mindaugas Krasauskas. Mads merkt op dat als de prijzen dalen, ze de productie weer zullen opstarten. "Maar gewoonlijk zouden we in januari weer een nieuwe ronde beginnen. Dus we zullen zien hoe de zaken er dan voor staan."

Volgens Urdupoint zal deze winter zo'n 500 ton tomaten uit de winkelschappen verdwijnen als gevolg van de teeltstop.

Bron: aftonbladet.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven