VBT-cijfers week 32

Klokprijzen kasgroenten klimmen op

Na een daling van de tomatenprijzen van drie weken is vorige week de prijs weer gestegen. De middenprijs op de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) ligt in week 32 nog wel onder het vijfjarig gemiddelde. De aangevoerde volumes lagen iets lager dan in week 31, maar wel ruim hoger dan in 2021, toen virusproblemen grote gaten sloegen in de aanvoer. 

Ook de prijzen voor aubergine, paprika en komkommer stegen in week 32, zij het voor komkommer heel beperkt. Hier ligt de prijs nog wel op hoog niveau. Een dip in de prijs zoals vorig jaar in de zomerweken is tot nog toe uitgebleven. Uit een nieuwsbrief van LAVA met marktupdates leren we dat de kleinere sorteringen bijna evenveel betaald werden als de grote vorige week. LAVA spreekt van 'stevige prijzen'. 

De komkommerprijs ligt (ver) bovengemiddeld. Voor paprika was dat voor het laatst echt medio maart het geval. Wel is vorige week de middenprijs na weken weer boven het vijfjarig gemiddelde uitgeklommen. 

De aubergineprijs steeg, ondanks ruime volumes volgens LAVA. De middenprijs kwam aan het eind van vorige week uit op ruim 62 eurocent per kilo, ruim twintig eurocent meer dan de week voordien. Het mooie weer stimuleerde hier de vraag. 

De slaprijzen stegen vorige week ook, zowel voor vollegrondsproduct als voor product uit de serre. Alleen lollo rossa uit de vollegrond kende in week 32 geen prijsstijging. 

De middenprijs voor zachtfruit liep ook op. Over de hele linie leverde een kilo aardbeien in week 32 gemiddeld net geen 3,45 euro op. Frambozen gingen weg voor gemiddeld net geen 8,91 euro, terwijl de prijs voor bramen er ruim 2,5 euro bijkreeg. De middenprijs voor bramen komt uit op bijna 6,66 euro per kilo. 

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven