Crisisupdate: Gasprijs korte termijn boven 200 €/MWh, scherpe stijging prijs lange termijn

Donderdag 11 augustus werd er op de TTF-gasmarkt een nieuw (triest) prijsrecord genoteerd. Voor september kwam de prijs uit boven de 208 euro per megawattuur, voor de maanden verderop dit jaar nog hoger. In deze eerste crisisupdate na onze twee weken zomerstop een blik op die korte termijn, de lange termijn én de belangrijkste berichten van de afgelopen drie weken.

Net als de gasprijzen voor 2022 zijn ook de gasprijzen voor de lange termijn extreem hoog. 'Winter 2023' sloot gisteren bijvoorbeeld af op de TTF op bijna 177 euro per megawattuur. Deze week is vooral voor die lange termijnprijzen de prijs heel scherp gestegen. 

Ter vergelijking de prijsontwikkelingen op de Title Transfer Facility (TTF), het Nederlandse gashandelsplatform voor 'winter 2022' en 'winter 2023'. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 11 augustus op de Title Transfer Facility


De gasprijs voor 'winter 2023' tot en met 11 augustus op de Title Transfer Facility. Klik hier voor de actuele prijzen.   

Bij energiehandelsplatform Powerhouse verscheen deze week een analyse op het Europese energiebeleid. Ieder land heeft een eigen energie puzzel te leggen, concludeert men. Lees de analyse hier. 

Vanuit Den Haag verscheen vandaag, vrijdag 12 augustus, een nieuwe update over de gasvoorraden. Levering van Russisch gas is de laatste twee weken ongewijzigd. 

Energieontwikkelingen en berichten week 30, 31 en 32
Hieronder zetten we energieberichten uit de afgelopen drie weken op een rijtje, voor wie het gemist heeft. 

Europa heeft overeenstemming bereikt over gezamenlijke gasbesparingen. Het doel van een pakket maatregelen is om het gasverbruik in Europa tegen het voorjaar van 2023 met 15% te verminderen. Minister Jetten reageert op het pakket. Dat doet ook energie-expert René Peters van TNO bij NPO Radio 1

De NOS zet op een rijtje waar de besparingen het meeste pijn gaan doen in Europa. Lees hier meer. 

De gasprijs op de beurs piekte in de laatste week van juli weer boven de €200 per megawattuur. Landelijke media pikten het op en kwamen ook bij de glastuinbouw terecht. Glastuinbouw Nederland blikt terug op de berichtgeving, zoals hier bij RTL Nieuws

Sinds 27 juli levert Gazprom nog maar 20% van het normale volume gas aan Duitsland. 

AgroEnergy gaf een analyse op 4 augustus en sprak van Turbinecommotie die de gasprijzen naar 200 €ct/m3 stuwde. Het Financieel Dagblad spreekt op 2 augustus van 'geopolitieke spanningen' die de gasprijs omhoog duwen Lees hier meer (€). 

In het FD ook een opvallend bericht: De Verenigde Staten aasden vlak voor het uitbreken van de Oekraïne-oorlog op gas uit Groningen. Dat blijkt uit documenten die de krant via de Wet open overheid (Woo) heeft verkregen. Lees hier meer (€).

De OPEC verhoogt de olieproductie minimaal, olieprijs stuitert, schrijft de NOS op 3 augustus. Vanaf september wordt de olieproductie extra opgevoerd met 100.000 vaten per dag, met de bedoeling om de olieprijs te drukken. 

Er kan meer gas op de Noordzee worden gewonnen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De NOS schrijft erover. 

Gazprom heeft in navolging van het stoppen van levering aan inmiddels meerdere Europese landen ook de leveringen aan Letland gestopt. Dat zei het Russische staatsgasbedrijf eind juli

Energieanalist Jilles van den Beukel werpt zijn blik op de leveringszekerheid van gas in Nederland. Dat doet hij bij Energeia. Gasunie had zich een boel problemen kunnen besparen als ze ze de kop van het persbericht “Deze winter geen tekort in Nederland bij wegvallen Russisch aardgas” wat minder stellig had gemaakt, schrijft de analist. Er zijn de nodige voorwaarden waaraan voldaan moet worden. En ook een klein risico voor de leveringszekerheid is zorgwekkend. Lees hier meer. 

Het grote Duitse energiebedrijf Uniper dat in zwaar weer verkeerd kan rekenen op steun van de Duitse overheid, ter waarde van 8 miljard euro. Dat moet voorkomen dat het bedrijf omvalt. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven