Herstel tomatenprijs doorgezet in week 28 bij VBT, komkommerprijs piekt

Het herstel van de tomatenprijzen heeft vorige week doorgezet op Vlaamse veilingen. Uit nieuwe VBT-cijfers blijkt dat met name de middenprijs voor losse tomaten verder stijgt. Losse tomaten gingen voor gemiddeld 85 eurocent per kilo weg. Ook voor trostomaten is er sprake van een lichte prijsstijging, net als bij komkommer en rode paprika. Gele paprika's kregen er een halve euro in de middenprijs bij. 


Voor losse tomaten kwam de middenprijs over week 28 uit 85 eurocent per kilo. Trostomaten leverden per kilo gemiddeld 57,2 eurocent op. Een blik op de volumes leert dat die voor trostomaat ruim 7 procent hoger liggen in vergelijking met vorig jaar. Het aangevoerde volume losse tomaten ligt net iets onder dat van vorig jaar. 


De komkommerprijs steeg afgelopen week nog iets verder door. De gemiddelde stuksprijs kwam uit op 49,2 eurocent in week 28. Momenteel zijn telers teelt aan het wisselen. Verder speelt mooi weer de afzet van komkommers vaak in de kaart. 


De middenprijs voor paprika is na enkele weken weer boven het vijfjarig gemiddelde uitgekomen. Met een stijging van de middenprijs voor rode paprika in week 28 naar ruim 1,14 euro per kilo liggen alle kleuren boven het vijfjarige middelde, want dat geld ook voor geel en oranje. Afgelopen week stegen de aantallen gestaag en zakten de prijzen. Oranje en geel werden het best betaald, groen het minst. 

Bij de andere vruchtgroenten zien we de prijs voor groene courgettes weer nipt boven de 10 eurocent per stuk uitkomen en een aubergineprijs van net geen 64 eurocent. Daarmee is de middenprijs voor aubergine net iets lager dan in week 27, toen een kilo gemiddeld 69 eurocent opleverde. 

Bij de slasoorten stegen vooral lolla bionda en multicolorsla in prijs. De meeste andere soorten bleven stabiel in prijs. Alleen lollo rossa uit de vollegrond leverde een stukje in prijs in. 

Bij het zachtfruit leverde een kilo aardbeien vorige week ruim 1 euro in om uit te komen op net iets meer dan 4,12 euro per kilo. De prijs voor blauwe bessen en bramen zakte ook. Frambozen stegen flink in prijs. 

Bekijk hier de VBT-weekcijfers over week 28 voor groenten en fruit. De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven