Koppert Cress gaat in nieuwe kassen voor watergekoelde LED-lampen

Koppert Cress heeft dit jaar twee uitbreidingen gepland, waarbij innovaties, CO2-neutraliteit en energiebesparing centraal zullen staan. De keuze voor LED door Koppert Cress is een logische volgens producent Oreon. De cressenteler was de eerste teler ter wereld die geloofde in LED-belichting om energie te besparen en zo meer controle te krijgen over de groei van het gewas.

In samenwerking met Oreon werd het watergekoelde concept bedacht, waarbij gewonnen warmte afkomstig van de LEDs wordt opgevangen en opgeslagen in de grond. Een succesvol en bovendien duurzaam concept wat naadloos aansluit bij de visie van Koppert Cress. De watergekoelde LED-lampen van Oreon zijn na 6 eerdere installaties, inmiddels bijna een uitgangspunt te noemen voor de toekomstige fases van het bedrijf.

Eind 2019 tekende Koppert Cress een contract om per februari 2021 de kas van tomatenteler Marien Verkade over te nemen op De Poel 8, op steenworp afstand van hun hoofdlocatie. Door corona was de ingebruikname van deze nieuwe locatie uitgesteld. Nu, meer dan twee jaar later, is de kas in gebruik genomen en zijn er concrete plannen voor de implementatie van verschillende innovaties: de eerste stap naar een full LED installatie, een PAR perfect schermsysteem en een volautomatische machine voor gesneden cressen.

Rob Baan: “Cressen gedijen bij een koel en stabiel klimaat. We hebben er alles aan gedaan om de investering LED voor deze kas rond te krijgen. Vanwege Covid-19 gaan we het voor deze kas stapsgewijs aanpakken. In de kas zal een deel voor het begin van het belichtingsseizoen worden geïnstalleerd met watergekoelde LED-lampen, met daarnaast een gedeelte HPS. Bij de volgende uitbreiding worden alle HPS-lampen vervangen door LED en schuiven de HPS-lampen door naar een volgend deel, totdat de hele kas volledig belicht wordt met LED.” In de kas worden naast Salad Peas, ook Shiso Leaves geteeld.

Bubbelkas
Eind vorig jaar werd bekend dat de startup BBBLS, dankzij een REACT EU financiering, een CO2-neutrale kas gaat bouwen bij Koppert Cress. In de tweede helft van 2022 wordt er een testkas gebouwd, waarbij zowel de gevels als het dak zijn voorzien van de BBBLS techniek. De eerste paal is inmiddels geslagen. Er worden zeepbellen tussen dubbelwandige folie- lagen van de kas geblazen, een dynamisch isolatiemateriaal dat een enorme energiebesparing op verwarming en koeling oplevert.

De zeepbellen houden de warmte binnen op koude dagen en de straling van de zon en warmte buiten in de zomer. Hierin vond Anton Paardekoper, oprichter van BBBLS, overeenkomsten met de verlichting van Oreon: “Watergekoelde LED-verlichting is extreem duurzaam, maar niet alleen vanwege de efficiënte LED-technologie. Een kas die niet opwarmt, hoeft ook niet gekoeld te worden. Het water dat door de lampen stroomt haalt ongewenste warmte uit de kas weg en brengt het terug op een plek waar het beter tot z’n recht komt, waardoor er praktisch geen energie verloren gaat. Door het lage energieverlies in de BBBLS-kas is de retour temperatuur van het water uit de Oreon LED’s direct bruikbaar voor de verwarming ’s nachts. We willen de meest duurzame kas bouwen en de lampen van Oreon mogen hierin niet ontbreken. In de kas van ca. 1000 m2 worden de Monarch toplight armaturen opgehangen. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk aan te tonen tot welke synergiën we kunnen komen en dat telers door de kas kunnen lopen en dit zelf kunnen ervaren. De kas zal uiteindelijk ruimte bieden aan telers om proefteelten op te zetten.”

Voor meer informatie:
Oreon
info@oreon-led.com
www.oreon-led.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.