Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Miljoeneninvestering in bouw fabriek voor circulaire paddenstoelensubstraten

Substraatproducent Eclo haalt 4,7 miljoen euro op om begin 2023 een hightechfabriek van 4.200 m2 in Villers-le-Bouillet in de provincie Luik op te richten. Met de bouw wil het bedrijf, voorheen bekend als Champignon de Bruxelles, zich positioneren als een belangrijke Europese speler in de exotische paddenstoelenindustrie en tegen 2026 jaarlijks 7.000 ton paddenstoelsubstraten produceren uit gerecycleerd organisch afval. Noshaq, Investsud Bois, GoGreen Capital en particuliere investeerders brengen samen het miljoenenbedrag in.


Het managementteam van Eclo: Thibault Fastenakels (Technical Director), Sylvère Heuzé (Production Director), Quentin Declerck (Marketing Director), Hadrien Velge (CEO)

Sinds 2016 werkt Eclo aan de ontwikkeling van recepten waarbij granen kunnen worden vervangen door exotische paddenstoelensubstraten - meestal samengesteld uit een basis van hout, granen, water en mycelium - door organische resten van industriële brouwerijen en bakkerijen. De eerste professionele installaties in de Kelders van Kuregem, in Brussel, leverden volgens het bedrijf al 'belangrijke en bemoedigende resultaten' op. Dit gebaseerd op een strategie om grondstoffen te leveren in kortsluiting, vanuit partnerschappen met lokale bedrijven: de Brouwerij Cantillon voor bierbostel (of draf), de Colruyt Group en Bon Pain voor biologisch brood.

In 2021 hebben installaties in Anderlecht het mogelijk hebben gemaakt om 330 ton substraten te produceren en 23 ton brouwerijafval en broodresten te recyclen. Een productie die de afsluiting van een serie A-financieringsronde van 4,7 miljoen euro moet versterken waaraan Noshaq, Investsud Bois, GoGreen Capital en particuliere investeerders deelnamen voor de oprichting van een hightechfabriek van 4.200 m2 in Villers-le-Bouillet, in de provincie Luik, aan het begin van 2023. Het doel van deze fondsenwerving is eveneens om Eclo te positioneren als een Europese leider in paddenstoelensubstraten dankzij een verhoogde productie die de Franse, Nederlandse, Zwitserse en Duitse markten zal bevoorraden, waar de consumptie van exotische paddenstoelen elk jaar groeit.

Een hightechfabriek in de provincie Luik
Vanaf oktober 2022 zal het bedrijf beginnen met het verplaatsen van zijn substraatproductie uit de Kelders de Kuregem naar Villers-le-Bouillet. De verplaatsing van dit deel van de activiteit is te verklaren door een grote behoefte aan productieruimte. Het andere deel van de activiteit, namelijk het oogsten van verse paddenstoelen en de productie van microgroenten en aromatische kruiden, zal blijven plaatsvinden op de stadsboerderij in Brussel. Na een testfase zal de substratenverkoop aan het begin van de zomer van 2023 kunnen starten. De eerste productiefase zal het mogelijk maken om tot 3.600 ton substraten per jaar te produceren in 2024. Vanaf 2026 zullen tijdens de tweede fase jaarlijks bijna 7.000 ton substraten de fabriek verlaten.

Aangezien de productie van de substraten zeer gevoelig voor besmettingen is, zal de fabriek uitgerust worden met een hightechproductielijn en geautomatiseerd worden voor de belangrijkste delen. Dit om handelingen te vermijden die het risico op besmettingen van de substraten zouden kunnen verhogen. De fabriek zal eveneens aangedreven worden door 21.500 m2 zonnepanelen. Infrastructuur die tegen 2026 20 extra banen moet opleveren, naast de 12 mensen die momenteel in het Brusselse bedrijf werken.


Foto van de fabriek van 4.200 m2, gelegen te Villers-le-Bouillet, provincie Luik.

Een Europese leider worden
Exotische paddenstoelensubstraten zijn meestal samengesteld uit een basis van hout, graan, water en mycelium. Deze stoffen worden gemengd en in omstandigheden geplaatst die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van het mycelium. Na een paar maanden koloniseert het mycelium het substraat volledig, het is dan klaar om zijn paddenstoel te laten groeien. Het is dit volledig gekoloniseerde substraat dat vanuit de fabriek op de markt zal worden gebracht waar verschillende variëteiten zullen worden geproduceerd, waaronder shiitake, eryngii (koningsoesterzwam), nameko (Japanse bundelzwam), maitake (eikhaas) en pompom (pruikzwam).

De ambitie is om Eclo te positioneren als een belangrijke speler op het gebied van paddenstoelensubstraten in Europa. In feite zullen deze substraten bestemd zijn voor de paddenstoelenproducenten van de Belgische, Franse, Nederlandse en Duitse markten. Een ontwikkeling van de productie in situ gaat gepaard met een versterking van de capaciteit van Eclo om organische resten te recycleren, d.w.z. 7.000 ton substraten voor 700 ton gerecycleerde bostel of broodresten vanaf 2026.

  • Jaarlijks gerecycleerde bierbostel en broodresten: 360 ton tijdens fase 1 (2024) en 700 ton tijdens fase 2 (2026).
  • Jaarlijks gerecycleerd houtzaagsel (resten van zagerijen): 960 ton tijdens fase 1 (2024) en 1680 ton tijdens fase 2 (2026).

Vooruitzichten waarvoor de onderneming, naast de bestaande partners, haar bevoorrading van biologisch bierbostel en biologische broodresten wil aanvullen en waarvoor de komst van het fonds Investsud Bois het mogelijk zal maken de bevoorrading van Belgisch zaagsel te versterken. Het mycelium blijft afkomstig van het Gentse bedrijf Mycelia, de historische partner van Eclo.


Marktklare shiitakesubstraten

Voor meer informatie:
Hadrien Velge (CEO en oprichter)
Eclo
hadrien@eclo.farm 
www.eclo.farm

Publicatiedatum: