Vroeg biotische stress ontdekken met sensoren

Italiaanse onderzoekers zijn een teeltproject gestart om een methode te vinden om vroeg bodemgeboden biotische stress in gewassen te ontdekken. De onderzoekers creëren nieuwe sensoren die plantgezondheid moeten bewaken en richten zich specifiek op bodemziekteverwekkers in de teelt van baby leaf rucola.  

"Daartoe worden digitale beeldvormingssystemen ontwikkeld, d.w.z. niet-destructieve en snelle analyses, die op grote schaal kunnen worden toegepast", vertelt Catello Pane, onderzoeker bij het Centrum voor Land- en Tuinbouwonderzoek (CREA) in het Italiaanse Pontecagnano Faiano (Salerno) en wetenschappelijk directeur van het onderzoek getiteld "Vroege diagnose van biotische bodemstress in rucula door IR-beeldvorming". De studie wordt gefinancieerd door de Italiaanse overheid. Het onderzoek wordt uitgevoerd met de steun van het CNR-ISASI van Pozzuoli (Napels). 

"De onderzoeksactiviteiten waren gericht op rucula (Diplotaxis tenuifolia), aangezien dit gewas een belangrijke rol speelt bij de productie van sla in zakjes", zegt Catello Pane (zie foto). "Om de duurzaamheid van de toeleveringsketen van kant-en-klare producten te vergroten, de gewasbescherming te verbeteren en tegelijkertijd de aanwezigheid van residuen in het geoogste product te verminderen of elimineren, kan men een beroep doen op digitale systemen. Zo kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden verminderd door de toepassingen alleen te richten op de planten die door de infectie zijn aangetast. Op die manier wordt de verspreiding van de ziekte geblokkeerd en kan worden bespaard op behandelingen in de volgende stadia van de teelt."

"In deze onderzoeksactiviteit wordt thermografie of IR-beeldvorming gebruikt", legt de wetenschapper uit. "We hebben gebruik gemaakt van het vermogen van sommige opto-elektronische sensoren om het emissiespectrum van de thermische energie van de plant in kaart te brengen. De intensiteit daarvan is direct gerelateerd aan de plantgezondheid. Aan de hand van dit principe kunnen systemen worden ontwikkeld die in staat zijn een gezonde plant van een zieke te onderscheiden. Wanneer een plant wordt aangevallen door een ziekteverwekker, voert het in de vroege stadia van de infectie immers een reeks verdedigingsreacties uit die een impact hebben op zijn koelvermogen. Daarom zullen planten die door een aanval worden getroffen een hogere thermografische temperatuur hebben dan een gezonde plant."

Thermografie op rucula

Sneller dan met blote oog
"Het diagnosticeren van een ziekte in een vroeg stadium van de plant-pathogeen-interactie biedt tegenover een controle met het blote oog volgende voordelen: het stelt de teler in staat om tijdig te handelen, waardoor de kans op verspreiding van de infectie wordt verkleind en waardoor op lange termijn het aantal behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen mogelijk wordt verminderd. De teelt wordt dus duurzamer, zowel vanuit economisch als ecologisch oogpunt. Infectiehaarden zo snel mogelijk detecteren vermindert dus niet alleen het risico op uitbreiding naar de op dat moment bestaande teelt in de kas, maar ook op toekomstige teeltcycli. Het gebruik van deze systemen vermindert immers ook de verspreiding naar latere gewassen, waardoor de effectiviteit van het biologische teeltmodel toeneemt."

"Samen met Massimo Rippa van het CNR-ISASI, die ons ondersteunt bij de onderzoeksactiviteit, hebben we begrepen dat om een significante respons van de plant te kunnen lezen, actieve thermografie moet worden gebruikt, dat wil zeggen dat de plant moet worden gestimuleerd met een externe lichtbron voordat de energie-emissie wordt verkregen."

"Deze innovatie is al aanwezig in verschillende digitale tools. Onze bedoeling is informatie en nieuwe kennis te verwerven om deze beschikbaar te stellen aan bedrijven die digitale tools ontwerpen. Dergelijke systemen vergroten de detectiecapaciteit en reiken de teelttechnicus bijkomende elementen aan waarop hij of zij de te nemen beslissingen over het teeltbeheer kan baseren", besluit Pane.

Voor meer informatie:
catello.pane@crea.gov.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven