Looije Agro Technics matchmaker in WKK

”Handel in gebruikte WKK’s uit België bereikt dit jaar hoogtepunt”

De huidige Europese energiecrisis blijft aanhouden. Onverwacht piekte de gasprijs de afgelopen tijd meermaals tot (ver) boven de 100 euro per MWh. Dit geeft eens temeer aan dat energiemanagement noodzakelijk is binnen een glastuinbouwbedrijf van iedere omvang om de kosten en bijbehorende kostprijs onder controle te kunnen houden. Deze ontwikkelingen versterken de trend die de onafhankelijke energiespecialisten van Looije Agro Technics al enkele jaren opmerken: de interesse in warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK’s) in Nederland en de omliggende landen neemt structureel toe.

De constante vraag naar nieuwe WKK-installaties in België bereikt dit jaar zijn hoogtepunt omwille van veranderingen in de subsidiestructuur, stipt Tom van Zundert aan. “Door ons brede netwerk in België weten steeds meer tuinders in Nederland ons te vinden als betrouwbare partner bij de aankoop van gebruikte Belgische WKK.”

Pareltjes
Het team van het bouwmanagementadviesbureau komt WKK’s tegen die veel uren gemaakt hebben en een revisie naderen, maar ook wat men in Made ‘pareltjes’ noemt. “Dat zijn bijvoorbeeld WKK’s die in hun vorige leven een drastische motorschade hebben gehad en nu omwille van de subsidie met een lage urenstand beschikbaar komen. Maar ook motoren die hun 60.000 urenbeurt naderen kunnen mogelijk met een beperkte upgrade weer 15.000 uur mee.”

Tot de onafhankelijke dienstverlening van Looije Agro Technics behoort niet enkel de overname van de installatie maar ook de gehele begeleiding om de gebruikte set op de gewenste plaats in Nederland weer operationeel te krijgen. De wettelijke eisen voor een installatie in Nederland zijn afwijkend van die in België. Met enkele aanpassingen kan aan de Nederlandse voorschriften voldaan worden, weet Tom “Denk hierbij onder andere aan de gasstraat die conform Nederlandse voorschriften uitgevoerd dient te worden.”

Draaipatroon
De grootste uitdaging zit sinds enkele jaren in het netparallel kunnen koppelen van de WKK op het elektriciteitsnetwerk. “De verschillende interpretaties van de Nederlandse netbeheerder zorgen voor maatwerk, zeker wanneer er al WKK-installaties op het bedrijf aanwezig zijn.”

De meeste WKK’s uit België zijn full service onderhouden middels een onderhoudscontract. Aan de hand van het draaipatroon van de nieuwe eigenaar wordt advies gegeven over het voortzetten van dit contract, het afsluiten van een nieuw preventief en correctief contract of het uitvoeren van onderhoud op regiebasis. Hierbij kan beroep gedaan worden op een netwerk van fabrikanten maar ook merkonafhankelijke specialisten.

Totaalrendement van 100%
Het voordeel van een Belgische WKK is over het algemeen de overgedimensioneerde rookgaskoeler en condensor. “Waar de Nederlandse overheid focust op energie besparen, zien wij des temeer mogelijkheden in de verbruikte energie optimaal  benutten. Door de overmaatse uitkoeling van rookgassen is het mogelijk extra condensatiewarmte te benutten en hiermee een totaalrendement van boven de 100% te bereiken!” Daarnaast kan warmte optimaal benut worden door de tussenkomst van warmtepompen, het vergroten van lage temperatuurnetten in staal of PE of het cascaderen van bestaande netten.

Los van de WKk-installatie zelf, kijkt het bouwmanagementadvies-bureau met de teler ook verder naar het hele energievraagstuk. Ook daar valt een trend op. “Waar het afsluiten van termijndeals op de elektramarkt bij de juiste spread tussen gas en elektra interessant kan zijn bij een warmtebehoefte, ziet wij ook een toenemende interesse in deelname aan noodvermogenspoules zoals die van TenneT waarbij het verdienmodel zit in een beschikbaarheidsvergoeding aangevuld met een vergoeding bij afroep.”

Voor meer informatie: 
Looije Agro Technics
Stelvenseweg 11
4921 PL Made
info@lat.nl  
www.lat.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven