Aardbeienteler Loos zet vervolgstap met full LED-belichting

Aardbeien- en aspergeteler Kwekerij Loos laat dit najaar 2,1 hectare van LED-belichting voorzien. De installatie van de 100% LED-belichting van Signify volgt na een succesvolle eerste installatie vorig jaar. Met de installatie krijgt de teler flink meer licht in de kassen, een efficiëntere plantgroei en zo’n 40% energiebesparing.

Zowel op de locatie in Moerstraten (Noord-Brabant), als op de locatie in Lepelstraat is gekozen voor Philips GreenPower LED toplighting compact in combinatie met flowering lampen. Met deze investering schakelt de kwekerij in minder dan een jaar tijd over op een 100% full LED-installatie, waarmee ze zo’n 40% energie kunnen besparen. Vorig jaar werd al een gedeeltelijke overstap gemaakt naar LED-verlichting en dat is zeer goed bevallen. Met de huidige hoge energieprijzen, hoefde het Brabantse bedrijf dan ook niet lang na te denken over een vervolgstap.


Arno en Sandra Loos

Jaarrond
Kwekerij Loos verstevigt met deze investering in groeilicht haar positie in de markt. “Je hebt telers die vroeg op de markt willen zijn en je hebt telers die jaarrond willen leveren”, vertelt eigenaar Arno Loos. Zelf valt hij in de laatste categorie waarmee hij één van de weinigen in Nederland is die jaarrond aardbeien teelt. “Wij verkopen veel aardbeien via automaten”, licht hij toe. “Dat doen we op zestien verschillende locaties in steden en ziekenhuizen.”

Flinke stap maken met hoeveelheid licht
En die automaten wil je als leverancier wel gevuld hebben. Reden voor Kwekerij Loos om in 2005 in te zetten op de jaarrond productie, waarmee het bedrijf tot de pioniers in de aardbeienteelt behoorde. Dat gebeurde toen nog volledig met behulp van SON-T-belichting.

Ruim vijftien jaar later werd, met Signify, met één teeltafdeling de overstap gemaakt naar Philips LED. “In die afdeling, met een oppervlakte van 9.000 vierkante meter, hadden we fors minder lichtopbrengst. Dat betekende dat we een grote stap konden maken met Philips LED en tegelijkertijd energie gingen besparen.”

In de andere teeltafdelingen realiseerde Kwekerij Loos al wel meer lichtopbrengst. “Maar met de huidige energieprijzen ga je toch kijken hoe je zo efficiënt mogelijk kan telen”, vertelt Loos. “Dan kom je al snel op LED-belichting uit. In ons geval gaan we ten opzichte van de vorige opstelling zo’n 40% energie besparen. Als de huidige energieprijzen aanhouden, wat overigens niet te hopen is, dan kunnen we onze investering al in drie tot vier jaar terugverdienen.”

Het optimale licht voor aardbeiplanten
Kwekerij Loos kiest op beide teeltlocaties voor een opstelling met Philips GreenPower toplighting compact en flowering lampen. Die combinatie bevalt het bedrijf goed: “De planten komen gemakkelijker op gang,” zegt Loos. “Daarnaast zochten we een lichtspectrum met meer verrood en een beetje groen licht. Toevoeging van verrood licht aan het gebruikelijke rood/blauwe spectrum bevordert de strekking van bladstelen en trossen in de winterperiode. Met het nieuwe FR_5 spectrum realiseren we het optimale licht voor de aardbeiplant. In de periode dat we geen verrood licht nodig hebben, kunnen we deze lampen uitschakelen.”

Hierdoor kan Loos de teelt beter sturen, uniformiteit in het gewas realiseren en tegelijkertijd energie besparen. Groot voordeel volgens Peer Hermans, plantspecialist bij Signify, is dat de nieuwe lampen makkelijk te installeren zijn. “Philips GreenPower toplighting compact is wat dat betreft een één-op-één vervanger van SON-T. Een verschil is wel dat LED nauwelijks stralingswarmte geeft. Dat is in bepaalde periodes van het jaar een groot voordeel, maar biedt op andere momenten juist weer een uitdaging. Kwekerij Loos is er afgelopen winter in geslaagd een goede productkwaliteit te realiseren. Dat geeft voldoende vertrouwen om volledig over te stappen op LED.”

Lichtniveau en productie omhoog
Met dezelfde hoeveelheid lampen gaat Kwekerij Loos het lichtniveau omhoog brengen van 195 tot 220 µmol per vierkante meter. “We verwachten dat de productie omhoog zal gaan, maar hoeveel moet nog blijken,” zegt Loos.

In totaal gaat het om 2,1 hectare kassen die in september/oktober door installatiepartner Hortipar worden voorzien van de LED-lampen. De keuze voor Signify was voor Kwekerij Loos een logische. “Signify is een degelijke partij die zich reeds bewezen heeft. Na een eerste succesvolle installatie, hebben wij 100% vertrouwen in het bedrijf. De mogelijkheden en het kleurenspectrum die Signify bieden, passen goed in ons straatje.”

Voor meer informatie: 

 Kwekerij Loos
www.kwekerijloos.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven