Aardbeienkwekerij Loos gaat ervaring opdoen met LED

Tholen - Dit jaar wordt een deel van de kassen van aardbeientelers Arno en Sandra Loos voorzien van LED-belichting. Het gaat in eerste instantie om één afdeling van 9000 vierkante meter in Moerstraten voor de telers met in totaal op twee locaties zes hectare glas.

In BN De Stem gaven de aardbeientelers, die met productie vanaf half januari een van de weinigen in Nederland zijn, deze week een rondleiding door hun bedrijf. Op vier hectare belichten de telers al. Daarmee kunnen zij jaarrond aardbeien aanbieden.


Arno en Sandra Loos, foto: Kwekerij Loos

Optimaal spectrum
Nu nog dankzij SON-T-belichting. Met LED gaan de telers komende winter ervaring opdoen. De nieuwe lampen moeten in oktober gaan branden. "Met LED kunnen we heel precies het spectrum bepalen", legt Arno uit. Er is al veel onderzoek naar LED gedaan. "In onze kas kunnen we straks zelf ook het optimale spectrum gaan bepalen."

Daarvoor kiezen de telers voor een combinatie van twee soorten LED-armaturen. Eén met een 'standaard' spectrum én één met o.a. meer verrood licht. "Daarvan blijkt uit onderzoek al dat het positief is voor de strekking van de plant en de grote van de vruchten", weet de teler, die op termijn hoopt ook de rest van zijn belichting in te wisselen voor LED.

Ook asperges
Maar zover is het nog niet. Momenteel is het de tijd van volop oogsten: zowel in de aardbeienkassen als in de aspergeteelt. "In de aardbeien wachten we op warmer weer en meer vraag. Daar zijn de prijzen momenteel wat minder. Met onze verwarmde aspergeteelt hebben we juist voordeel van de kou buiten."  

Kwekerij Loos levert aan The Greenery en beheert zelf ook zestien aardbeienautomaten in de regio.

Voor meer informatie:
Kwekerij Loos
www.kwekerijloos.nl 
info@kwekerijloos.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven