Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Contactmiddel pakt spint aan

Spint is een lastig te bestrijden plaag. De bonenspintmijt (Tetranychus urticae) komt het meest voor. De mijten tasten met name de bladeren van de plant aan. Ze zuigen de bladcellen van de bladeren leeg en bij een ernstige aantasting loopt de groei en productie sterk terug. De bladeren vergelen en de plant kan zelfs zo verzwakken dat deze geheel afsterft. Bij grote aantallen spintmijten worden de planten zelfs volledig bedekt met webben, waarin het kan krioelen van de mijten.

Dat is het laatste wat de teler wil. Bayer adviseert daarom de tijdige inzet van het middel Cantack. Een correctiemiddel dat veilig is voor roofmijten en galmuggen. Het middel past volgens de producent in geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. 


Spint in komkommer

Contactmiddel
Cantack is een contactmiddel met acequinocyl als actieve stof (Resistentie subgroep 20). Het heeft een knockdowneffect waarmee het de spintpopulatie reduceert en de nuttige bestrijders de kans geeft het natuurlijk evenwicht weer op te pakken. Omdat Cantack werkt door middel van contactwerking moet de spint geraakt worden. Het voordeel: een snelle werking waarbij een bladnatperiode van 1-2 uur niet noodzakelijk is. Daarnaast is Cantack volgens de producent veilig voor alle nuttige bestrijders en bestuivers.

Toelating, dosering en advies
Cantack is in Nederland toegelaten in een groot aantal bedekte teelten: tomaat, komkommer, aubergine, bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen, bessen en framboos- en braamachtigen. Aardbei (vermeerderingsteelt, bedekte teelt) en veredeling en zaadteelt (bedekte teelt). In de onbedekte teelt is Cantack toegelaten in de teelt van appel, peer, pruim, kers, dahlia, bessen en framboos- en braamachtigen.

De dosering is voor alle teelten 0,1% (100 ml/hl) met uitzondering van grootfruit waar de dosering 0,09% (90 ml/hl) is. Maximale hoeveelheid product is per gewas variërend, controleer daarvoor het etiket.

Toepassingsadvies
Om het maximale rendement uit een bespuiting te halen adviseert Bayer om te starten bij een beginnende spintpopulatie.

Resistentiemanagement
Resistentiemanagement is noodzakelijk om middelen effectief en werkzaam te houden, dat is bij telers ondertussen wel bekend, vooronderstelt Bayer. Om resistentie te voorkomen is het wenselijk om zo veel mogelijk in blokken af te wisselen tussen middelen uit verschillende resistentiegroepen.

Bayer heeft nog drie andere middelen beschikbaar die naast Cantack ingezet kunnen worden, namelijk Oberon, FLiPPER en Requiem Prime. Oberon heeft spiromesifen als actieve stof (resistentiegroep 23). Requiem Prime en FLiPPER zijn beide middelen op natuurlijke basis, veilig voor nuttigen en vrijgesteld van een MRL.

Voor meer informatie:
Bayer CropScience SA-NV
www.agro.bayer.nl

Publicatiedatum: