Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Surseance van betaling aangevraagd door ontwikkelaar eerste selectieve asperge-oogstmachine

Tholen - Ruim een jaar geleden presenteerde Cerescon nog trots de 0-serie van de Sparter, de eerste selectieve asperge-oogstrobot ter wereld, op een aspergeveld in Baarlo aan de vakpers. Gisteren moest het bedrijf, waar dertien personen werkzaam zijn, surseance van betaling aanvragen.



"Een samenloop van omstandigheden", noemt directeur Denick Murraij deze stap. "Als hightech bedrijf in de agro hebben we jarenlang een voortrekkersrol gehad. Daarbij moesten behoorlijk wat hobbels overwonnen worden, zowel op technisch vlak als bij de marktintroductie. Nu komen er echter een aantal omstandigheden samen die het erg moeilijk maken om de investeringen te doen die nodig zijn om de volgende stap te zetten. Het ondernemersklimaat met alle gestegen kosten en levertijden speelt daarbij een grote rol, net als de investeringen die er nog gedaan moeten worden om de oogstrobot helemaal praktijkrijp te maken."



Het unieke element van de Sparter is de gepatenteerde ondergrondse detectiemethode. De geavanceerde naderings-sensoren detecteren ondergronds de asperges zonder de asperge aan te raken. Daarbij selecteert de machines welke asperges hij wel en niet kan oogsten. De coördinaten van de asperges worden vervolgens doorgegeven aan een steekrobot. Deze steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed, neemt in één beweging de asperge uit het bed en legt deze af op een lopende band.

"Uit de surseance die we aangevraagd hebben, blijkt wel hoe lastig het is om de hightechtechnieken in onze machine, die door Cerescon als eerste op het veld worden toegepast, in de markt te zetten. Hierin hebben we altijd een voortrekkersrol gehad. Wij hebben het afgelopen jaar aan alle kanten onderzocht wat de verdere investeringsmogelijkheden waren, maar moeten op dit moment constateren dat het erg lastig is om aan onze verplichtingen te voldoen", aldus de directeur. "Maar we houden hoop op een vervolg en hopen dat partijen die we nog niet in zicht hebben gehad, zich zo snel mogelijk bij ons melden." 

Cerescon werd opgericht eind 2014. Al snel na de oprichting werd een UserGroup opgericht met een aantal innovatieve telers uit Nederland en Duitsland die intensief meedachten met de ontwikkeling. Zij voorzagen Cerescon van productvereisten, testfaciliteiten, bedrijfsinformatie rondom productiekosten en gaven terugkoppeling op de ontwikkelingen en technische keuzes van Cerescon. Momenteel draaien er er drie klantmachines, twee demonstratiemachines en een testmachine in de praktijk. Het uiteindelijke doel was op de productie op te schalen naar 150 machines per jaar in vijf jaar tijd.

Voor meer informatie:
Cerescon 
+31 (0)40 200 1041
denick.murraij@cerescon.com
www.cerescon.com