Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Breed gedragen, maar realisatie langzamer dan verwacht"

Lansingerland bouwt aan Horti Science-cluster

Te midden van de dynamiek van discussies over het belang van de glastuinbouw, werken ondernemers, kennisinstellingen en de overheid in Lansingerland aan een toekomstvisie. Daarbij draait het om het Horti Science-cluster. De ambitie van de in 2022 vastgestelde Horti Science Visie is om Lansingerland in 2030 te laten excelleren als internationale hotspot voor innovatie en toepassingsgericht onderzoek in de Greenport.

In 2024 richt de club (onder andere) de blik op de oprichting van het regionale Horti Innovation Center, zo blijkt uit het jaarverslag. In 2023 is een verkennend onderzoek uitgevoerd, waarin gekeken is of er voedingsbodem is voor structurele samenwerking tussen de WUR, TU Delft (AgTech Institute), YES!Delft, StartLife en de gemeente Lansingerland. Die voedingsbodem blijkt er te zijn. De behoefte aan deze samenwerking blijkt groot, zowel binnen het ecosysteem als tussen de partijen, zo staat in het jaarverslag over 2023.


Bouwactiviteit in het cluster, eind maart 2024

Kas-op-dak
Een andere ontwikkeling is realisatie van een Horti Science House, op grond van Bunnik Plants. In 2023 is het vergunningentraject gestart voor de kas-op-dak. Het moet een multifunctioneel complex worden voor onderwijs, kennisintensieve bedrijvigheid, energieopslag, logistieke en verder moet het pand dienen als etalage/showroom en als ontvangstruimte. Het Horti Science House moet gaan bijdragen aan het campusconcept van het Horti Science Park, waar de kennisinstellingen WUR en Delphy zijn gevestigd.

Ook in 2024 wil men in gesprek blijven, vooral ook met ondernemers. Dat doet men al via onder meer het Horti Science Café, maar gaat ook gebeuren via de Poldermaand, waarin elke maand één polder in het gebied uitgekozen wordt voor een bezoek, waarbij de wethouder Horti Science met ambtenaren in gesprek gaat met glastuinbouwondernemers.


Eerste editie Horti Science Café

Trager tempo
Wie meer wil weten over de ontwikkeling krijgt in 2024 ook de mogelijkheid een speciale website te bezoeken. De Home of Horti Science-website komt dit jaar online.

Ondanks alle initiatieven waarvan het jaarverslag getuigt, gaat uitvoering van de breed gedragen Horti Science-visie wel trager dan verwacht. Dat komt door beperkte ambtelijke capaciteit stelt met in het verslag, maar ook door geopolitieke ontwikkelingen die invloed hadden op de gasprijzen en daarmee op de ondernemers en het glastuinbouwcluster. "Inmiddels is een nieuwe balans ontstaan in het glastuinbouwcluster en verwachten we de vastgestelde doelen te realiseren, maar in een langzamer tempo", staat in het verslag. Overgebleven budget uit 2023 wordt naar 2024 overgeheveld.

Bekijk hier het hele jaarverslag.