Braziliaans-Nederlands glastuinbouwproject maakt zich op voor fase 2

Twee jaar terug, toen er nog geoogst moest worden in een opvallend Braziliaans-Nederlands glastuinbouwproject, zei Arjan Kouwenhoven van Fonte Verde Agro het al: “Het is hier zeker geen abc’tje." Daarna werden eind 2020 de eerste planten gepoot, haalde het project de Braziliaanse tv én nu is fase 2 aanstaande. Medio augustus wordt iets meer dan 1,5 hectare gebouwd, zo laat Arjan vanuit Brazilië weten.

Kassenbouwer Havecon gaat de kas neerzetten, met lokale ondersteuning. Met fase twee verdubbelt men het areaal bij het project. Vanwege corona was er voor de opstart van het project wat meer tijd nodig, maar inmiddels groeien de tomaten en wordt er ook geoogst. Het hoofdras in de kas is Xandor.

Foto rechts: Arjan wijst de kas aan, foto via LinkedIn

Weersovergangen
In het gesprek met Arjan ging het destijds al over de teelt en de uitdagingen die er in Brazilië bij komen kijken. Er is op locatie in Andradas, zo'n vier uur rijden van Sao Paolo, sprake van 'een uitdagend klimaat'. "De plant reageert toch anders dan in bijvoorbeeld Nederland of in andere buitenlanden waar de door ons geteelde rassen worden geteeld", zegt Arjan nu.

De grootste uitdaging zijn de weersovergangen, zelfs in de kas. "Je hebt te maken met weersovergangen. Je gaat van 2500 naar 500 joules en visa versa. Dat is toch wel lastig."

Kwaliteit uit de kas
Het overgrote deel van de tomaten in het land komt nu nog van de buitenteelt. Arjan zei daarover destijds al: "Je hebt daar wel grote telers met honderden hectares, maar wel allemaal buiten. De rassen die zij telen moeten dus tegen een stootje kunnen en dat gaat zichtbaar ten koste van de kwaliteit, waarbij ook het in de koeling leggen van de tomaten, wat je soms ziet gebeuren daar, niet helpt.” 

Met de teelt in een glazen kas onderscheidt het project zich. De telers zijn druk bezig de tomatenteelt onder de knie te krijgen. "Als het makkelijk gaat, is er ook geen uitdaging", besluit Arjan de korte update. We gaan vast nog meer horen over het project. 


Het team van Fonte Verde Agro, foto via LinkedIn

Voor meer informatie:
Fonte Verde Agro
www.fonteverdeagro.com.br 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven