Tomatenplantjes op de goot bij Fonte Verde Agro

In het vroege voorjaar bracht turnkey kassenbouwer Havecon al eens het bijzondere glastuinbouwproject Fonte Verde Agro onder de aandacht. In Andradas, de zuidelijke regio van Mina Gerais bij Sao Paulo, Brazilië is een teeltfaciliteit van 2 hectare gebouwd, waarvan ruim 1,5 hectare is voorzien voor de teelt van tomaten. Havecon mocht alle materialen voor dit bijzondere project leveren.  

Naast de kas is ook de inrichting ervan verzorgd door bekende Nederlandse bedrijven. Zo verzorgde VB de verwarmingsinstallatie en FDG Systems uit Den Hoorn bracht de ontsmettings- en watergeefunits in. Priva leverde de Connext procescomputer en Erfgoed uit Moerkapelle nam de teeltvloeren en het egaliseren van de kavel voor haar rekening. Doek en Draad uit 's-Gravenzande leverde de scherminstallaties.

Hightech telen in uitdagend klimaat
Door gebruikmaking van al die geavanceerde Nederlandse materialen, technologie en expertise is men bij Fonte Verde in staat beschermde teelt te realiseren. Zo kunnen de kastemperatuur en ventilatie het hele jaar door worden aangepast, is er biologische gewasbescherming en wordt al het water middels een volledig gesloten circuit hergebruikt.

Zodoende zijn de tomaten voor 99% vrij van pesticiden. Fonte Verde Agro levert daarmee een belangrijke en positieve bijdrage aan de voedselzekerheid en kwaliteit in dit deel van Zuid-Amerika. Teler Arjan Kouwenhoven vertelde hier eerder al over: "“Het is hier zeker geen abc’tje, maar de kwaliteit van de tomaten hier in de schappen biedt zeker kansen. Wij willen kijken of wij, met een glazen kas met alle hightech faciliteiten die er zijn, met een biologisch evenwicht kunnen telen, zoals dat ook in Nederland gedaan wordt. Mocht het ons lukken op die manier te telen, dat kunnen wij hier als voorbeeld dienen en zullen we de telers hier zeker meenemen in ons proces.” 

Mijlpaal
CombiCoop uit Maasdijk had het gehele aankoop- en projectmanagement voor Fonte Verde Agro onder haar hoede. Directeur Arjan Flikweert heeft een mooie mijlpaal in beeld: "Het had wat voeten in de aarde, maar wij zijn als team ontzettend trots te kunnen melden dat de eerste teelt, met zelf opgekweekte tomatenplanten, op de teeltgoten staat.

Flikweert vervolgt: “Daarmee is een geavanceerde teeltfaciliteit op een nog specialere plek officieel in bedrijf gegaan. En daar zijn wij ongelooflijk trots op. Ik wil alle partners, waaronder Havecon, ontzettend bedanken voor het gezamenlijk realiseren van dit uitzonderlijke project!”

De eerste foto’s uit Brazilië zijn binnen, zoals hierboven is te zien. Maar neem vooral eens een kijkje op de website: www.fonteverdeagro.com.br 

Voor meer informatie:
Havecon Horticultural Projects
info@havecon.com
www.havecon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven