Phytofar wordt Belplant, Sylvain Moissonnier nieuwe voorzitter

Op 12 mei 2022 vond de Algemene Vergadering van Phytofar plaats. Daarin werd de nieuwe naam van de Belgische sectorfederatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie bekendgemaakt. Naast een nieuwe naam krijgt de federatie ook een nieuwe voorzitter. Afscheidnemend voorzitter Martin Van Gheluwe gaf de fakkel door aan Sylvain Moissonnier. Hieronder een verslag van de website van Phytofar.

Afscheidnemend voorzitter
In een inleidend filmpje schetste Martin Van Gheluwe (Syngenta) de evolutie van de gereedschapskist van plantenbeschermings-oplossingen voor de landbouwers. Op 100 jaar tijd is er enorm veel veranderd: van handenarbeid van vrouwen en kinderen op het land, naar nieuwe producten tot bij de drones van de nabije toekomst.

Martin neemt na 3 jaar voorzitterschap en 45 jaar in de (inter)nationale sector van zaden en gewasbescherming, afscheid. Hij is blij met het verloop van de geschiedenis die hij van dichtbij meemaakte. Eerst was er de nood aan verhoging van productie. Dan volgde de explosieve groei van de verwerkende industrie in groenten en aardappelen. Nieuwe veredelingstechnieken zorgden voor groenten met bijzondere vormen, smaken en kleuren die ook resistent zijn tegen ziekten, plagen, droogte of extreme regenval en waarbij ook voedselverlies verminderde. Duurzaamheid in de productie, in de verwerking, en ook bij de eindgebruiker, is voor Martin altijd een belangrijke drijfveer geweest. Meer output met minder, maar wel doordachte input.

Toen Martin 3 jaar geleden voorzitter van Phytofar werd, werd ook de Europese Green Deal aangekondigd. Volgens Martin is deze hervorming zeker haalbaar mits de nodige tijd voor transitie en de zo belangrijke inzet van alle sectoren om de volle, diverse gereedschapskist van plantenbeschermingsoplossingen beschikbaar te houden voor alle land- en tuinbouwers. De sector investeert al volop in een breed pakket aan producten en ondersteunende diensten, ook digitale: biostimulanten en biocontrole-producten die de nieuwe generatie van mensgemaakte middelen ondersteunen; omkaderende duurzaamheidsmaatregelen zoals driftreducerende doppen en bufferzones; erosiebeperkende en biodiversiteitsmaatregelen; de invoering van gesloten vulsystemen om morsen van product te verminderen; innovatieve technologische middelen om de bodem te analyseren en gericht te spuiten én de veiligheid van de gebruiker te waarborgen, … De combinatie van deze nieuwe producten, technieken en duurzame maatregelen is dé weg naar een landbouw met zero impact op mens, natuur, biodiversiteit. Na 80 jaar Phytofar en een halve eeuw geïntegreerde gewasbescherming is de transitie naar Belplant een logische stap om dit te beklemtonen.

Nieuwe naam
Phytofar krijgt met Belplant een nieuwe naam. Voluit: Beplant, cultivating sustainable crop protection. De federatie staat voor Belgisch, voor mooie, sterke planten met voldoende productie, zeker in deze woelige tijden. In het groene logo herken je de ploegvoor: we staan ter beschikking van land- en tuinbouwers in diverse landbouwsystemen die allemaal hun best doen om voldoende, gezond en duurzaam voedsel te voorzien.

De missie van Belplant blijft dezelfde: De federatie wil vertrouwen bouwen in veilige en duurzame gewasbeschermingsoplossingen; een sleutelsector zijn bij het produceren van betaalbaar voedsel van goede kwaliteit waarbij zo weinig mogelijk verliezen worden geleden en de ecologische voetafdruk minimaal is en een betrouwbare partner zijn in het maatschappelijk debat.

Belplant is ook verheugd om BSI als nieuw lid te verwelkomen. BSI is vooral actief in het “home & garden” segment, met een breed pakket aan oplossingen voor uw tuin, inclusief vijvers en zwembaden. Belplant telt nu 21 leden.

Ook Martin ziet de toekomst positief tegemoet. “Bedrijven zullen een goed gevulde gereedschapskist hebben en ze zullen meer gebruik maken van technologie om boer en tuinder te ondersteunen bij ziekten en plagen en om de productie te verhogen. We kunnen de hoofddoelstellingen van de Green Deal, klimaat en biodiversiteit, halen maar dan hebben we samenwerking nodig van iedereen. Ook van de politici: zij hebben de diepgang en achtergrondinformatie van wetenschappelijk onderzoek nodig, om gefundeerde beslissingen te nemen, niet gebaseerd op emotie, wel op wetenschap.”

En zo gaf Martin Van Gheluwe de fakkel van voorzitter door aan zijn opvolger, Sylvain Moissonnier (Bayer CropScience). “Ik ben zeer vereerd om de taak van voorzitter van Belplant over te nemen en onze missie voort te zetten. Ik wil het hele team bedanken voor hun inzet om het vertrouwen in veilige en duurzame oplossingen voor plantenbescherming te vergroten. Europa wordt nu geconfronteerd met een ongekende uitdaging voor zijn landbouwbeleid. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne door Rusland heeft tot grote spanningen op de markten geleid. De voedselzekerheid van verschillende landen in Afrika en het Midden-Oosten is in gevaar. Het Europese en Belgische beleid moet de uitvoering van de Green Deal verzekeren, met behoud van de fundamentele verworvenheid om lokaal voldoende kwaliteitsvoedsel te kunnen produceren, tegen een betaalbare prijs. Belplant wil een partner zijn voor alle actoren in de landbouwwereld om deze uitdaging aan te gaan!”

Bron: Belplant


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven