Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshuelva geeft Griekenland schuld van daling aardbeienprijzen in april

Volgens gegevens van Freshuelva is er in de eerste fase van 2021/22 sprake van een afname van de oogstopbrengst van aardbeien in de Spaanse provincie Huelva. De daling is te wijten aan lagere oogstvolumes in maart en de eerste twee weken van april, aangezien er in de eerste twee maanden van het jaar meer aardbeien werden geplukt dan de voorgaande jaren, zo laat de mananger van dit bedrijf weten aan het nieuwsportaal agrodiariohuelva.es.

In maart werden 8% en in april 3,5% minder aardbeien uit Huelva op de Europese markt gebracht in vergelijking met dezelfde periodes in 2021.

Volgens Rafael Domínguez is het weer de belangrijkste reden geweest voor de beperktere export van aardbeien uit Huelva, aangezien de regens in februari en maart voor een lagere oogstopbrengst zorgden, waarvan ook nog een deel moest worden weggegooid door kwaliteitsproblemen. Ook de lage temperaturen in de rest van Europa leidden tot een beperktere consumptie.

Een andere belangrijke factor voor de mindere afzet in vergelijking met voorgaande seizoenen, was volgens Domínguez de concurrentie uit Griekenland. De aardbeienteelt in Griekenland neemt aanzienlijk toe zonder dat daar veel informatie over wordt vrijgegeven. "De EU vraagt die informatie niet op", zegt hij daarover.

"De aardbeien die Griekenland gewoonlijk naar de Oost-Europese en dichtbij liggende landen stuurt, worden nu naar de andere Europese landen omgeleid, omdat de export naar de traditionele markten moeilijker verloopt vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland", zegt Domínguez.

Zonder twijfel was maart de beste maand tot nu toe, zegt de manager van Freshuelva. "Op bepaalde momenten was de prijs van aardbeien bijna 30% hoger dan vorig seizoen. Door de lagere oogstvolumes was er meer evenwicht tussen vraag en aanbod. Daarom was er geen enkel probleem om aardbeien in maart te verkopen, integendeel. Bovendien waren we die maand de enige herkomst die fruit naar het Verenigd Koninkrijk exporteerde, omdat Marokko zich teruggetrokken had vanwege de impact van de zandstorm op hun gewassen. Als we meer aardbeien hadden gehad, hadden we zeker meer kunnen verkopen."

Bron: agrodiariohuelva.es

Publicatiedatum: