Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port

Gedeputeerde ziet waar groenten en fruit met een vlekje nog goed voor is

Gedeputeerde Willy de Zoete heeft een kijkje in de keuken gekregen van de MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port. Ze bezocht Van Vugt Kruiden (Ridderkerk), Olympic Fruit, Sophyn Greens en Verse Grond (in Barendrecht) die het (laten) verwerken van AGF-reststromen tot nieuwe toepassingen in de praktijk willen gaan brengen. Deze ondernemers gaven haar een inkijk in wat de markt te bieden heeft om groenten en fruit 'met een vlekje' alsnog geschikt te maken voor consumptie of andere duurzame doeleinden.

Het bezoek van gedeputeerde De Zoete vond plaats precies een jaar na het rondetafelgesprek waarbij zes ondernemers op Dutch Fresh Port, te weten Van Oers United, Bakker Barendrecht, Jaguar TFC, Olympic Fruit, Van Gelder en The Greenery, besloten de krachten te bundelen voor een verkenning van een reststromenhub op het bedrijventerrein. De provincie heeft het idee op 25 mei 2021 als een van de eerste negen MKB-Deals een flinke duw in de goede richting gegeven met een subsidie. Deze deal is destijds online gesloten, maar werd tijdens het bezoek van gedeputeerde De Zoete nog eens formeel bevestigd.

Mooie resultaten
Wendy van Vliet, projectleider MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port, kon de gedeputeerde en de aanwezige wethouders van de gemeenten Rotterdam, Ridderkerk en Barendrecht al mooie resultaten laten zien. "Ondanks dat we nog in de eerste verkenningsfase zitten van agenderen, oriënterende gesprekken voeren en inventariseren, is de intentie van ondernemend Dutch Fresh Port positief. Veel bedrijven willen graag hun bijdrage leveren om AGF-reststromen te verwaarden naar nieuwe toepassingen. Ze weten alleen niet goed waar te beginnen. Ons project heeft een tweeledige aanpak; enerzijds inventariseren hoe groot het totale volume is en om welke producten het gaat, waardoor overzicht ontstaat. Zodoende willen we ook direct een match proberen te maken met verwerkende partijen, die waarde kunnen geven aan groente en fruit dat de supermarkt niet bereikt. En anderzijds monitoren we deze nieuwe samenwerkingen en werken we toe naar een adviesvoorstel om de reststromenhub ook daadwerkelijk te realiseren."

Avocado’s voor huidolie
De vraag komt onder andere van Sophyn Greens, gespecialiseerd in de productie en verkoop van (basis)ingrediënten, gemaakt van verse groente en fruit, aan de voedingsindustrie. Dit bedrijf neemt reststromen af om hiervan nieuwe consumptieproducten te maken. "Zo zijn er zoveel ondernemingen die we blij kunnen maken met ‘afgekeurde’ groente en fruit. Ik ken partijen in de buurt die de avocado’s voor hun huidolieserum nu uit Afrika laten komen en de tomaten voor hun crème op tomatenbasis uit Italië. Avocado’s en tomaten ‘met een vlekje’ hebben we ook op Dutch Fresh Port. Die match is snel gemaakt en ook nog veel duurzamer qua vervoer."

Meters maken
De MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port heeft het waarom, het hoe en het belang van samenwerking voor het verwaarden van reststromen in korte tijd stevig op de kaart gezet. "De tijd is aangebroken om praktische meters te maken", vertelt Wendy van Vliet. "We gaan het volume aan reststromen inzichtelijk maken. Daarvoor zetten we onder andere digitale tools in waarmee ondernemers hun reststromen eenvoudig kunnen vermelden. Daarnaast werken we aan een soort marktplaats om vraag en aanbod van reststromen te matchen. En studenten gaan binnenkort start-ups interviewen die met reststromen aan de gang willen of dat al doen. Waar lopen zij tegenaan en waar kunnen wij een oplossing bieden?"

Bron: Dutch Fresh Port

Publicatiedatum: