Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Poeldijkse Groente- en Fruitveiling

Op 14 augustus 1888 werd er door de Hollandsche Maatschappij van Landbouw te Poeldijk vergaderd over het oprichten van een vereniging met als doel het verbeteren van de kwaliteit en de handel. Er werd een commissie benoemd die een onderzoek moest doen naar de haalbaarheid van één Westlandse vereniging.

Voormalige groente- en fruitveiling Poeldijk aan de Nieuweweg. Rechts de Poeldijkse brug (Historisch Archief Westland 1925)

Zij kwamen in februari 1889 met een rapport waar tijdens een vergadering op 1 maart 1889 maar weinig mensen in eerste instantie enthousiast over waren. Toch zagen een aantal mensen hier wel brood in en zij waren degenen die op 25 april 1889 bijeenkwamen om na wat aanpassingen een vereniging op te richten.

Bezoek van minister van Waterstaat dhr. H. van der Vegte, burgemeester van de gemeente Naaldwijk dhr. Th.P.J. Elsen en het bestuur van de Bond Westland aan de groente- en fruitveiling Poeldijk aan de Monsterseweg (Historisch Archief Westland 1927)

De vereniging bestond uit afdelingen uit verschillende Westlandse dorpen, zoals 's-Gravenzande, De Lier, Wateringen, Poeldijk en Naaldwijk. De eerste algemene vergadering van de vereniging werd op 18 mei 1890 gehouden en in de zomer van datzelfde jaar werd er in een Poeldijks café de eerste producten geveild.

Interieur van de koophal van de groente- en fruitveiling Poeldijk aan de Monsterseweg in Poeldijk. De koopwaar ging per westlander door de veiling heen, langs de klok (Historisch Archief Westland 1929)

Op 4 juni 1890 werd er in Poeldijk een keurmeester aangesteld die als taak kreeg om het gewicht van de aangevoerde producten te wegen. Door de vereniging werd er op 9 juni 1890 een veilschema opgesteld, zodat de handelaren alle Westlandse veilingen opvolgend konden bezoeken. Zo begon de veiling in Honselersdijk om zeven uur en om acht uur begon die in Poeldijk.

Groente- en fruitveiling Poeldijk aan de Monsterseweg in Poeldijk. In het water schuiten/Westlanders met tuinbouwproducten (Historisch Archief Westland 1955)

Aan- en afvoer van goederen bij de groente- en fruitveiling Poeldijk aan de Nieuweweg in Poeldijk door schuiten en vrachtwagens (Historisch Archief Westland 1955)

Bron: Wikipedia | Historisch Archief Westland

Publicatiedatum: