"Terugval Italiaanse AGF-sector op Europese markt"

"Deelnemen aan Fruit Logistica na de coronapauze voelt als het oppakken van de draad van een belangrijke toespraak die onderbroken werd", zegt Vittorio Gona van de Italiaanse telersvereniging OP Alba Bio.

"Deze doorstart motiveert ons, ook al waren de omstandigheden zeker niet zo goed als die van de vorige editie. Maar dat maakt niet zoveel uit. Het ging erom elkaar weer te ontmoeten in levende lijve en bij te praten. Voor ons waren het drie belangrijke dagen. En op woensdag zagen we zelfs veel volk, ook al was het niet zo druk als op vorige edities."

"Toch kunnen we met veerkracht en enthousiasme alleen de terugval niet bevechten die de Italiaanse groenten en fruit ondergaan op de Europese markt. Onze Spaanse collega's daarentegen doen het wel goed in Europa, dankzij samenwerking tussen de verschillende productiegroepen. In Italië ontbreekt het ons aan eensgezindheid – in veel opzichten trouwens –, terwijl die in Spanje steeds groter lijkt te worden."

"Tegenwoordig is het meer dan ooit belangrijk voor de Italiaanse AGF-sector om grote, goed gestructureerde organisaties in het leven te roepen die weten hoe ze moeten onderhandelen over zowel de aankoop van technische middelen als de verkoop van het product", zegt Vittorio Gona. "Als we als kleine of middelgrote bedrijven elk afzonderlijk de markt blijven betreden, zullen we steeds minder onderhandelingsmacht hebben, zeker nu de grote supermarktketens het laken naar zich toetrekken."

"De beurs in Berlijn was niet alleen een gelegenheid om onze bestaande klanten te ontmoeten, maar ook om andere grote distributiepartners te spreken die aan supermarktketens leveren."

Gona heeft het ook over de noodzaak om de prijzen te herzien. "De stijging van de grondstofprijzen is te groot geworden."

"Momenteel zijn de prijzen normaal voor de tijd van het jaar. De groenten worden tegen middelhoge prijzen verkocht: cherrytomaten tegen € 2,40 per kilo, courgettes tegen € 1,70, paprika tegen € 1,80 en datterinotomaten tegen € 2,40", besluit de vertegenwoordiger van de telersvereniging.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven