Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw Spaans kasproject wil tomaten telen met een kleinere watervoetafdruk

In samenwerking met Novagric heeft Grupo Hortofrutícola Paloma uit Spanje z’n kasareaal uitgebreid. Nieuwe technologieën laten toe om een 20% grotere oogstopbrengst te realiseren met minder water en minder energie.

Vorig jaar voerde Novagric een nieuw project uit in Zuid-Spanje dat bestond uit het ontwerp, de fabricage en de bouw van technologische kassen voor de tomatenteelt. 

Grupo Hortofrutícola Paloma zet meer dan 90% van zijn groenten en fruit af op de Europese markt. Het bedrijf heeft duurzaamheid altijd hoog in het vaandel gedragen. Zo berekenen ze sinds 2016 hun energievoetafdruk en onlangs hebben ze een certificaat bekomen voor hun watervoetafdruk.

Novagric deelt dit duurzaamheidsengagement door de technologieën, technische ondersteuning en knowhow te bieden voor een milieuvriendelijke en welvarende toekomst. Novagric werd 42 jaar geleden opgericht met het doel de land- en tuinbouw te moderniseren door middel van efficiëntere systemen. Gedurende al die jaren heeft het samengewerkt met ondernemende telers om voortdurend verbeteringen aan te kunnen brengen.

Watertekort
Het project is ontwikkeld in een gebied met watertekorten. Daarom is de kas volledig uitgerust met technologieën die het gebruik van hulpbronnen optimaliseren. Via klimaatbeheersing wordt er gestreefd naar hogere opbrengsten. "Ons belangrijkste doel is om het water- en energieverbruik te verminderen. Daarom monitoren we de gewasgroei voortdurend", vertelt Elena Blaya, milieutechnicus bij Grupo Paloma.

Het door Novagric ontwikkelde project is 10 hectare groot. "Het zijn vijf kassen van elk 2 hectare. Zo is de teelt op technisch vlak beheersbaar én kan er toegewerkt worden naar rentabiliteit", zegt Juan Pardo, hoofd Innovatie en Kasbouw bij Novagric.

Het project werd uitgevoerd tijdens de pandemie met inachtneming van alle preventiemaatregelen. Het ontwerp, de fabricatie en de installatie werden goed geprogrammeerd zodat er op tijd geplant kon worden in de kas.

Maximale zonnestraling
Juan Pardo legt uit dat het uitgangspunt bij het ontwerp was om een maximale zonnestraling te hebben in de kas. Obstakels werden tot een minimum teruggebracht om de lichtinval te vergroten voor een optimale fotosynthese.

Om het klimaatbeheer efficiënter te maken werden passieve ventilatiesystemen, automatische energiebesparende schermen, temperatuur- en vochtigheidssensoren en een klimaatstation geïnstalleerd.

David Pérez, technicus van Grupo Paloma, vertelt dat er gebruik wordt gemaakt van klimaatbeheersings- en irrigatiesoftware, waarmee alle parameters kunnen worden gemeten, geprogrammeerd en geanalyseerd. "Als je de luchtvochtigheid onder controle houdt en meer licht krijgt, verhoog je je productie in de winter, wat essentieel is op deze breedtegraad."

Novagric biedt technische ondersteuning voor automatisch klimaatbeheer en fertigatie en volgt de prestaties van de constructie gedurende de hele levensduur op, zegt Juan Pardo.

Cherrytomaten
Grupo Paloma teelt momenteel cherrytomaten op substraat en met automatische druppelirrigatie. Er vindt een uitgebreide controle van de drainage en bemesting plaats om het waterverbruik te verbeteren en de grijze watervoetafdruk tot nul te reduceren.

Voor de plaag- en ziektebestrijding heeft het bedrijf gekozen voor geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. Teelttechnisch zijn er verbeteringen aangebracht, zodat de planten hoog kunnen worden opgebonden, er meer trossen worden verkregen en de bloeisnelheid en de kwaliteit van de planten toenemen.

"Deze kassen laten een grotere productie toe. De opbrengst ligt 20% hoger dan in meer traditionele kassen", zegt Antonio Robles, teelttechnicus bij Grupo Paloma.

Toekomstige uitdagingen
De komende jaren brengen ongetwijfeld klimaatgerelateerde, teelttechnische en economische uitdagingen met zich mee, maar dergelijke nieuwe initiatieven zullen het mogelijk maken om een winstgevende en duurzame tuinbouw te realiseren.

"Grupo Paloma hecht veel belang aan innovatie en onderzoek. We zijn stellig van mening dat veilig voedsel van hoge kwaliteit alleen kan worden verkregen door te investeren in de nieuwste technologieën waarmee we de oogstopbrengst kunnen maximaliseren en het gebruik van hulpbronnen minimaliseren. Op die manier willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen", besluit Ana Hernandez, directeur R&D.

Voor meer informatie:
Novagric
novagric@novagric.com 
www.novagric.com

Publicatiedatum: