Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikateler laat 100-jarig jubileum niet ongemerkt voorbijgaan

Tholen - Even was er twijfel bij paprikateler John van der Voort: Hoe vier je het honderdjarig jubileum van het familiebedrijf in deze tijden? Uiteindelijk werd besloten het feestelijke moment deze dinsdag niet zomaar voorbij te laten gaan. Met een stuk taart en een cadeau van coƶperatie Oxin Growers werd het moment klein gevierd.

"Met deze energieprijzen en de crisis wereldwijd wilde ik niet heel ruig uitpakken, maar ik ben uiteindelijk blij wel iets gedaan te hebben met de speciale datum", zegt John de dag nadien als hij net de eerste rijpe rode paprika's heeft geoogst. "Ik heb leuke reacties gehad."

Bijzonder is dat de kwekerij al honderd jaar op dezelfde locatie in Honselersdijk, in de Bospolder, gevestigd is. John's opa begon er op 15 maart 1922 met telen - "van de akte bij de notaris heb ik nog een kopietje" - waarna later zijn vader en oom het bedrijf overnamen. 

In 1993 werden voor het eerst paprika's geteeld. De broer van John, Patrick, met wie hij het bedrijf overnam van zijn vader en oom, bleek allergisch voor de aubergines die er werden geteeld.

Nieuwe naam
Ruim drie jaar geleden wijzigde de kwekerij van naam: Fa AAM van der Voort en Zn werd Voort Horticulture. "Er wijzigden wat dingen en mijn broer ging een andere uitdaging aan. Samen met mijn dochters zijn we tot deze nieuwe naam gekomen, waarmee we, mocht het nodig zijn, alle kanten op kunnen. We zitten op deze manier niet per se vast aan paprika."

Voor dit seizoen hoopt John dat het, ondanks alles, 'een seizoen met een gouden randje wordt', zo gaf hij eerder al op sociale media aan. Met de oogst van de eerste rode paprika's is in ieder geval de kop eraf. Op naar een nieuw jubileum: 30 jaar paprika in 2023. "In die honderd jaar heeft het bedrijf van alles doorstaan, van de Tweede Wereldoorlog tot aan energie- en beurscrisissen. Dan zullen we dit ook wel weer te boven komen, zo denk ik dan."

Voor meer informatie:
Voort Horticulture
info@voortpaprika.nl