Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanpassing CO2-sectorsysteem op tafel in Den Haag

In april belooft het kabinet met een samenhangend pakket voor de energietransitie in de glastuinbouw te komen. Deze week gaf minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit alvast een update. Daarin liet hij weten welke elementen in ieder geval uitgewerkt worden. 

Het CO2-sectorsysteem, dat niet optimaal werkt, wordt verbeterd of vervangen. Staghouwer schrijft: "Momenteel is er een CO2-heffingssysteem in de glastuinbouw operationeel, dat blijft bestaan tot en met 2024. In 2017 zijn in dit kader de eerste overschrijdingen geconstateerd en is aan individuele tuinders een heffing opgelegd. In het samenhangende pakket van april zal besloten worden over de heffing van 2018 waarbij besluitvorming zich op de hoogte van het CO2-plafond voor 2018 richt."

Ten aanzien van de hoogte van het CO2-plafond 2019 en 2020 bestaat overeenstemming tussen Rijk en de sector. "De daaruit volgende heffingen zullen na besluitvorming over 2018 ook geïnd worden bij de individuele tuinders", zegt Staghouwer die verder belooft de Kamervragen over de technische correcties van de CO₂- doelen voor de glastuinbouwsector van Kamerleden Valstar (VVD) en Grinwis (ChristenUnie) aansluitend op presentatie van het pakket te beantwoorden. 

In het pakket wordt ook gewerkt aan instrumenten om verduurzaming te stimuleren. Hierbij valt te denken aan maatregelen op het gebied van duurzame warmte, elektriciteit en CO2- gebruik, aldus de minister. Hij schrijft verder: "Voor het realiseren van beschikbaarheid van alternatieven kan gebruik worden gemaakt van het generieke instrumentarium. Voor wat betreft de SDE++ wordt er gekeken naar de realisatietermijnen voor geothermie, de mogelijkheden om vanaf 2023 hekjes te plaatsen, met als doel minder kosteneffectieve technieken zoals geothermie aan bod te laten komen."

Bij de Miljoenennota 2022 is er 'ruim budget beschikbaar' gesteld voor een ophoging van het verplichtingbudget van de SDE++, vervolgt hij en ook in het Klimaatfonds zijn enkele categorieën voorzien die relevant zijn voor de glastuinbouw. 

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit