Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
17 miljoen hectare bio-landbouwgrond, Frankrijk nieuwe nummer 1

Europese biologische markt in 2020: +14,9% naar 52 miljard euro

De Europese biologische markt is in 2020 uitzonderlijk hard gegroeid en bereikte dan ook een recordhoogte. De detailhandelsverkoop groeide met 14,9 procent en bereikte daardoor 52 miljard euro. Dit is het hoogste groeipercentage in de afgelopen tien jaar. Ook de biologische landbouwgrond bleef groeien. De nieuwste gegevens staan in het statistisch jaarboek 'The World of Organic Agriculture 2022' dat dinsdag 15 februari online kwam tijdens een online event.

In 2020 was 17,1 miljoen hectare landbouwgrond in Europa biologisch (Europese Unie: 14,9 miljoen hectare). Met bijna 2,5 miljoen hectare is Frankrijk de nieuwe nummer één geworden wat betreft landbouwgrond onder biologisch beheer, gevolgd door Spanje (2,4 miljoen hectare), Italië (2,1 miljoen hectare) en Duitsland (1,7 miljoen hectare).

Bio-landbouwareaal +0,7 miljoen hectare
Het biologische landbouwareaal in de Europese Unie is met meer dan 0,7 miljoen hectare toegenomen, wat neerkomt op een stijging van 5,3 procent. De groei was echter lager dan in het voorgaande jaar. Frankrijk meldde 307.000 hectare meer dan in 2019, Italië had ruim 102.000 hectare meer en Duitsland ruim 88.000 hectare meer.

Liechtenstein 's werelds grootste bio-aandeel in totale landbouwgrond
In 2020 vormde biologische landbouwgrond in Europa 3,4 procent van de totale landbouwgrond en in de Europese Unie 9,2 procent. In Europa (en wereldwijd) had Liechtenstein het hoogste biologische aandeel van alle landbouwgrond (41,6 procent), gevolgd door Oostenrijk, het land in de Europese Unie met het hoogste biologische aandeel (26,5 procent). Vijftien Europese landen meldden dat ten minste 10 procent van hun landbouwgrond biologisch is.

In 2020 werd ruim 0,7 miljoen hectare meer gerapporteerd in vergelijking met 2019. Klik hier voor een uitvergroting. 

Biologische producenten, verwerkers en importeurs: Bescheiden groei
Er waren bijna 420.000 biologische producenten in Europa en bijna 350.000 in de Europese Unie. Italië had het grootste aantal (71.590). Er waren 84.799 verwerkers in Europa en meer dan 78.000 in de Europese Unie. Er waren meer dan 6.800 importeurs in Europa en bijna 5.800 in de Europese Unie. Het land met het grootste aantal verwerkers was Italië (bijna 23.000), terwijl Duitsland de meeste importeurs telde (meer dan 1.900).

Detailhandelsverkoop bereikt 52 miljard euro
De detailhandelsverkopen in Europa werden geraamd op 52 miljard euro (44,8 miljard euro in de Europese Unie). De grootste markt was Duitsland (14,99 miljard euro). De Europese Unie is de op één na grootste markt voor biologische producten ter wereld, na de Verenigde Staten (49,5 miljard euro).

Zwitserland heeft in 2020 de hoogste consumptie per hoofd van de bevolking in Europa en wereldwijd. Klik hier voor een uitvergroting. 

Recordgroei van de detailhandelsverkoop in 2020
De Europese markt heeft een recordgroei van 14,9 procent bereikt, de hoogste in de afgelopen tien jaar. Van de belangrijkste markten werd de grootste groei waargenomen in Duitsland (22,3 procent). In 2020 vertoonden de biologische markten in veel landen een groei met dubbele cijfers als gevolg van de pandemie, omdat mensen thuisbleven en vaker zelf gingen koken. Gezondheid, milieu en klimaatverandering zijn belangrijke thema's geworden. Als deze trend doorzet, moeten productie en verwerking gelijke tred houden. De 'Farm-to-Fork'-strategie van de Europese Unie kan deze ontwikkeling ondersteunen met passende maatregelen.

Europese consumenten geven meer uit aan bio-voedsel
In Europa besteedden de consumenten jaarlijks 63,3 euro per persoon aan biologische voeding (Europese Unie: 101,8 euro). Per hoofd van de bevolking zijn de consumentenuitgaven voor biologische voeding de afgelopen tien jaar verdubbeld. In 2020 gaven Zwitserse en Deense consumenten het meest uit aan biologische voeding (respectievelijk 418 euro en 384 euro per hoofd van de bevolking).

Denemarken heeft het grootste biologische marktaandeel ter wereld
Wereldwijd hebben de Europese landen het grootste aandeel in de verkoop van biologische levensmiddelen als percentage van hun respectieve voedselmarkten. Denemarken heeft met 13,0 procent in 2020 het grootste aandeel in de verkoop van biologische levensmiddelen ter wereld, gevolgd door Oostenrijk met een aandeel van 11,3 procent en Zwitserland met 10,3 procent.

FiBL en AMI hebben het onderzoek naar biologische landbouw in Europa uitgevoerd. De FiBL-gegevensverzameling werd uitgevoerd in het kader van het wereldwijde onderzoek naar biologische landbouw dat wordt ondersteund door het Zwitserse staatssecretariaat voor economische zaken (SECO), het Coop Sustainability Fund, NürnbergMesse en IFOAM - Organics International.

Publicatiedatum: