Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handel in agrarische producten tussen Polen en Nederland floreert

De handel in agrarische producten tussen Polen en Nederland is in 2021 wederom gegroeid. Polen is de achtste exportbestemming van agrarische producten uit Nederland en Polen is de top 5 binnengekomen als snelste stijger in termen van de exportwaarde van de uit Nederland geïmporteerde producten (+ 400 mln). Daarnaast groeiden de inkomsten van de export vanaf 2015 met 41%, voornamelijk onder invloed van de toegenomen export van groenten en sierteeltproducten. In 2021 groeide de Nederlandse import van agrarische producten uit Polen eveneens. 

Top 5 van stijgers en dalers in absolute exportwaarde van Nederlandse agrarische producten in 2020-21. Polen kwam met €400 mln op een vijfde plaats.  

Recordexport Nederlandse agrarische producten
Het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research ramen de waarde van de Nederlandse export van agrarische producten (hoofdzakelijk onbewerkte en secundair bewerkte producten) in 2021 op €104,7 mld, wat een stijging van 9,4% inhoudt ten opzichte van 2020 (€95,7 mld). Dit is een nieuw record, dat te danken is aan zowel prijsstijgingen als een toename van het exportvolume. De exportprijzen namen iets sterker toe dan het volume. Meer dan twee derde van de waardegroei van de import was te danken aan de hogere prijzen.

Evenals voorgaande jaren was ook in 2021 het leeuwendeel van de agrarische export bestemd voor buurlanden. Een kwart van de geschatte totale export ging naar Duitsland (€26,3 mld). België kwam op een tweede plaats met een aandeel van 12% in de export (€12,1 mld), gevolgd door Frankrijk en het VK (beide met een aandeel van 8%, ofwel €8,6 mld). Deze vier buurlanden waren goed voor 53% van de totale Nederlandse export van agrarische producten. 

De voornaamste categorieën waren sierteeltproducten (€12 mld), vlees (€9,1 mld), zuivelproducten en eieren (€8,7 mld), groenten (€7,2 mld) en fruit (€7 mld). Deze vijf productcategorieën vertegenwoordigden in 2021 42% van de totale exportwaarde.  


Top 10 bestemmingen Nederlandse agrarische export in 2021. Polen was de achtste exportbestemming met een waarde van €3,3 mld. 

Toenemende export naar Polen
De top 10 exportbestemmingen voor agrarische producten is goed voor 71,9% van de totale agrarische export. Duitsland (25%), België (12%), Frankrijk en het VK (beide 8%) zijn van oudsher de belangrijkste exportbestemmingen, gevolgd door Italië, China (beide 4%), Spanje, Polen, VS (alle 3%) en Denemarken (2%).

De export naar EU-landen nam over de hele linie toe met een sterke groei van de export naar België (13%), Frankrijk (14%), Italië (17%), Spanje (21%), Polen (19%) en Denemarken (22%). Dit maakt Polen de achtste exportbestemming voor Nederlandse agrarische producten. 

Publicatiedatum: