VBT publiceert duurzaamheidsrapport 2021

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties heeft haar duurzaamheidsrapport 2021 gepresenteerd, zonder het geplande netwerkevent met stakeholders omwille van de Corona-situatie. Met het collectief project Responsibly Fresh Goodness by nature blijven de vijf producentencoöperaties en de 3.400 producenten-tuinders verder inzetten op duurzame ontwikkeling.

In februari 2019 heeft de Belgische coöperatieve groente- en fruitsector het vervolg aangekondigd van het collectief duurzaamheidsproject. Met Responsibly Fresh gingen de leden-producentenorganisaties (PO’s) en hun producenten gedurende zes jaar aan de slag, van 2012 tot 2018. Met Responsibly Fresh Goodness by nature bevestigden de deelnemers dat ze de weg van duurzame ontwikkeling willen verderzetten. De Voorzitter van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), Rita Demaré stelt: ''De sector blijft responsibly – verantwoord ondernemen en verantwoordelijk of sociaal betrokken. De baseline Goodness by nature verwoordt, naast Fresh, nogmaals dat groenten en fruit van nature gezond zijn.''

Drie pijlers
Met Responsibly Fresh Goodness by nature sluiten het VBT, de vijf PO’s en de 3.400 coöperanten-tuinders aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen of SDG’s van de Verenigde Naties. Tevens worden acties en inspanningen gekaderd binnen de Van-boer-tot-bord of Farm-to-fork strategie van de Europese Commissie. Concreet zet het collectief duurzaamheidsproject in op drie pijlers.

  • De producenten kiezen bewust voor een coöperatieve aanpak, want samen staan ze sterker. Coöperatief ondernemen is duurzaam ondernemen.
  • Groenten en fruit zijn van nature gezond. Ze leveren een rijkdom aan smaken en dragen bij tot een gevarieerd voedingspatroon. De sector heeft daarbij aandacht voor voedselveiligheid en het bewust spaarzaam omgaan met voeding.
  • De sector zet in op vooruitgang met respect voor de natuurelementen, door groenten en fruit te telen met een minimale impact op het milieu en de omgeving.

VBT Algemeen Secretaris Luc Vanoirbeek besluit: ''Verder duurzaam ontwikkelen en vooral duurzaam verder ontwikkelen is wat wij, het VBT, samen met onze vijf leden-PO’s en de 3.400 aangesloten producenten de voorbije jaren deden en waarop we de komende jaren verder inzetten. Want duurzaamheid is altijd in beweging en dus nooit af. Als we verder gedreven blijven samenwerken, zullen we er zeker op vooruit gaan.''

Klik hier voor het volledige duurzaamheidsrapport 2021

Voor meer informatie: www.responsiblyfresh.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven