Teunis Sikma (Fresh Forward) over aardbeienras Fandango:

"Goede vooruitzichten ondanks moeizaam plantseizoen"

Tholen - De Britse retail is met haar hoge standaarden en uitgesproken karakter een interessante markt voor velen, zo ook voor Fresh Forward. Met het vroege ras Fandango (FS1705) voor de Spaanse teelt mikt de veredelaar op het premium-segment in de Britse retail, aldus Teunis Sikma van Fresh Forward.

Het ras is ontwikkeld in nauwe samenwerking met telers in de Spaanse regio Huelva, bekend vanwege de grootschalige zachtfruitteelt. "De Fandango heeft een relatief hoge brix en is qua smaak afgestemd op de wensen van de Noordwest-Europese consument. Het is een uitermate vroeg ras dat vanaf december tot medio mei geoogst wordt”, schetst Teunis.


Fandango werd tijdens de Fruit Attraction eerder dit jaar officieel voorgesteld.

"Met name in het vroege segment zijn er nauwelijks rassen die een goede vorm en smaak met een dito opbrengst per hectare verenigen. Ik heb er goede hoop op dat we daar met de Fandango wel in geslaagd zijn", licht Teunis toe. Fresh Forward heeft twee belangrijke partners voor Fandango in Engeland, te weten Algaida Productores uit Huelva in Spanje en Berry Gardens uit de Engelse regio Kent.

Goede vooruitzichten
Komend seizoen rekent men al op de eerste noemenswaardige volumes met een raming tussen de 3.000 en 4.000 ton. Teunis: "De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Spanje dit jaar een uiterst moeilijk plantseizoen kende met een hittegolf in de tweede helft van oktober. Volgens de laatste update van onze Spaanse partner lijkt de achterstand toch weer ingehaald, waardoor de eerste partijen wellicht zelfs iets eerder dan aanvankelijk verwacht op de markt komen.”


Fandango in overdekte teelt

Uitdagingen en kansen
Niet alleen de teelttechnische kant, maar ook de afzetkant gaat gepaard met uitdagingen, weet Teunis. "Door de Brexit zijn de importprocedures er niet bepaald makkelijker op geworden. Daarnaast is er mede door Corona een chauffeursprobleem ontstaan." Niettemin is Fresh Forward er samen met haar partners in geslaagd voet aan de grond te krijgen binnen de Britse retail. "In eerste instantie zullen we Fandango in Groot-Brittannië uitrollen, maar daarnaast zien we ook zeker kansen binnen het premium-segment in andere Noordwest-Europese landen", klinkt het tot besluit.

Voor meer informatie:
Teunis Sikma
Fresh Forward Marketing & Breeding B.V.
Hogewoerd 1c
6851 ET Huissen
Tel. +31 26 388 6448
Ingrid.vanderBogt@fresh-forward.nl 
www.fresh-forward.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven