Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Italiaanse tomatenteelt in zwaar weer

Het Italiaanse winterseizoen is net begonnen en dat houdt in dat de tomaten in kassen worden geteeld. “Het zomerseizoen is rampzalig afgelopen door de zeer hoge temperaturen en plantenziekten. Hoewel we paradoxaal genoeg weinig last hadden van tomaatmineermot, omdat die door de hoge temperaturen was uitgeroeid, hadden we wel te maken met andere ziekten, te beginnen met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus. De grootste schade is vooral toe te schrijven aan het onstuimige zomerweer dat Sicilië heeft getroffen. De oogst is met 50% gedaald, waardoor de productiekosten zijn verdubbeld,” vertelt Massimo Pavan van het Consorzio di Tutela del Pomodoro di Pachino Igp.

“Hoewel de prijzen in die periode vrij hoog waren, was dit niet voldoende om de verliezen goed te maken. De prijs voor cherrytomaten bedroeg gemiddeld €1,50 per kg. De prestaties in de zomer van 2021 stemden ons dus allerminst tevreden, vooral in het licht van de aanhoudende stijging van de grondstoffenprijzen. De prijzen zijn zo snel gestegen dat we moeite hebben om de werkelijke kostenindex te kwantificeren. Vanaf 1 november hebben we dit helaas moeten doorvoeren in onze prijzen.”

"De prijzen zijn momenteel laag, evenals de vraag vanuit buitenlandse markten zoals Duitsland en Oostenrijk. We zien prijzen tussen €0,80 en €1,20 per kilo, met een sterke impact van de Marokkaanse concurrentie op de Europese markt. Wij weten dat november traditioneel gezien een maand is met lage prijzen. Het break-even-punt ligt momenteel bij €1,30 per kg. Dit is een schatting, omdat wij nog geen duidelijk beeld van de situatie hebben. Hoe dan ook, onder deze drempel lijden wij een nettoverlies.” 

“Een scenario dat steeds dichterbij lijkt te komen, is de verkleining van het tomatenareaal, zoals Spanje reeds heeft gedaan. Dit zal het gevolg zijn van een trend die nu moeilijk te beheersen is. De concurrentie heeft tomaten van goede kwaliteit, maar op dat punt winnen ze het niet van ons. Wel als het gaat om de prijs. De redenen voor dit verschil zijn welbekend, te beginnen met de in Marokko gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, die bij multiresidu-analyse niet waarneembaar zijn, maar wel een hogere opbrengst garanderen. Een andere doorslaggevende factor zijn de arbeidskosten, die in het Noord-Afrikaanse land acht keer lager liggen dan in Italië.”

“In dit verband zijn de initiatieven van telers zeer welkom. De consument kan met ons merkproduct niet alleen zeker zijn van een gecontroleerd, gezond en lekker gewas, maar kan ook rekenen op een uitzonderlijk lage CO2-voetafdruk, aangezien de kassen waar onze tomaten worden geteeld, niet worden verwarmd en geen CO2 in de atmosfeer uitstoten”, besluit Pavan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven