De Bosmantel: een Groente-Plaza met kas

Tholen - Een grote schuur, een ruime kas en een flinke lap grond, dat is de plek waar sinds voorjaar 2020 De Bosmantel is gevestigd. Vanaf het begin is er veel animo van consumenten die echt op zoek zijn naar gezonde voeding met een herkomst. “De corona heeft daar wel mee te maken gehad. Sommigen zijn bereid om ook wat verder te rijden om een duurzame keuze te kunnen maken,” vertelt oprichter Johan Janse in een interview met vakblad Primeur in oktober. Nu is het de kunst mensen vast te blijven houden en nieuwe afzetkanalen te creëren, bijvoorbeeld door de budgethoek met aantrekkelijke prijzen die lager zijn dan bij andere winkels.

Veredelaar
Johan is zoon van een Zeeuwse agrariër. “Op ons akkerbedrijf in Domburg ben ik groot geworden tussen alles wat groeide en bloeide. Met name van mijn oma en van mijn ouders heb ik de liefde voor planten en bloemen meegekregen en mijn interesse voor eetbare gewassen. Het kreeg een vervolg toen ik via de Middelbare en de Hogere Landbouwschool als plantenveredelaar aan het werk ging.”

De veredeling en de weg die de grote veredelingsbedrijven opgingen pasten echter op den duur niet meer bij de idealen van Johan. Bij De Bosmantel kan hij zijn droom waarmaken. “De Bosmantel kiest voor natuur inclusieve teelt van groenten, vruchten en bloemen waarbij wilde soorten ook de ruimte krijgen. Wij zien het als onze taak om deze mooie bodem in nog betere staat aan onze opvolgers over te kunnen dragen dan toen wij ons bedrijf begonnen. We doen al het werk met de hand en met kleine, lichtgewicht machines. Goed en gezond eten, geen onnodig transport inzetten, minder drukte en vervuiling zijn enkele voordelen van deze lokale teelt.”

Hoewel er geen gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet werkt De Bosmantel niet ‘officieel’ biologisch. Johan: “Certificering brengt extra werk en kosten met zich mee en we overwegen eerst goed of het voor de handel die we doen genoeg toegevoegde waarde heeft.”

Verkoop groenteplanten
Verse groenten en kruiden zijn het hoofdproduct van De Bosmantel. Ook wordt er fruit geteeld. Het brede assortiment omvat o.a. vruchtgroenten, slasoorten en allerlei andere bladgroenten, koolsoorten en uien, aardbeien, bessen. De meeste producten worden rechtstreeks aan de consument verkocht. 

Naast verse groenten verkoopt De Bosmantel ook groenteplanten voor de particuliere tuinder. “Sla, andijvie en andere bladgroenten, koolsoorten, bieten, plantuien, tomaten en andere vruchtgroenten. Ook kruiden en aardbei op pot zijn verkrijgbaar. Dat loopt heel goed. Veel mensen zijn in coronatijd zelf een moestuin begonnen, maar er zijn ook klanten die denken: het is ook wel makkelijk om het hier te kopen in plaats van alles zelf te telen.”

Inkoop
Omdat de consument ook graag bananen, citrus en producten wil die niet bij De Bosmantel geteeld (kunnen) worden, verkopen ze ook producten van De Almershof. Hierdoor is een wederzijdse relatie ontstaan van inkoop en leveren aan. Met de winter voor de deur is dat ook een uitkomst, want de bewuste consument wil in de wintermaanden weleens graag botersla met tomaat kunnen eten. Johan: “Ik wil mezelf niet in de vingers snijden, maar eigenlijk kunnen we gewoon van Nederlandse bodem blijven eten. Er zijn gewassen die je goed kunt bewaren, maar ook is er genoeg groen van het veld, zoals prei, spruiten, spinazie, veldsla, maar ook meer onbekende gewassen zoals palmkool, winterpostelein.”

Groenteabonnementen
Hoe kijkt Johan terug op zijn omschakeling van veredelaar naar ondernemer? “De start was verrassend goed. Afgelopen zomer kwamen we weer met beide benen op de grond. Juist in de zomer hebben we natuurlijk volop aanbod. Vorig jaar bleef iedereen thuis, maar dit jaar kon iedereen weer op vakantie en dat was wel te merken. De aanloop stijgt nu wel wat minder snel dan we hadden gedroomd. Gelukkig weten de klanten ons na de vakantie weer te vinden en wij zoeken ook naar meer mogelijkheden om onze producten af te zetten. We leveren daarnaast groenteabonnementen en starten in samenwerking met De Almershof een bezorgservice op. We bieden een breed assortiment aan met een mix van topkwaliteit en aantrekkelijke prijzen en een passende service."

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie: info@debosmantel.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven