Moana Werschler, GES Gemüse Erzeuger Seeland in Zwitserland:

"Explosieve groei bij de directe verkoop"

Veel bedrijven werden getroffen door de weerscapriolen in de zomer van dit jaar, zo ook in de Zwitserse regio Seeland. "Het noodweer heeft dit jaar enorme schade achtergelaten, schade die ook nu nog bestaat, zoals bij uien. Tijdens het seizoen zal het bij de uien dus in ieder geval nog tot tekorten komen", zegt Moana Werschler van de coöperatie Gemüse Erzeuger Seeland. Ze gaf ons een kort overzicht van het afgelopen seizoen en de vooruitzichten voor het komende seizoen.

Het pompoenseizoen loopt sinds begin augustus, waarbij de pompoenen van een goede kwaliteit zijn. Eén tot twee weken geleden begon ook het seizoen van de vroege aardappelen. "Tijdens de lockdown liep het zeer goed in de levensmiddelenhandel. In de horeca daarentegen zijn de omzetten bijna compleet ingestort", aldus Moana. "In het voorjaar was de horeca weer geopend. De vraag naar groenten en gezonde producten was groot na de lockdown. Hierdoor konden zelfs groenten verkocht worden die niet voldeden aan de standaardmaten in de retail."

Explosieve groei bij de directe verkoop
Boerderijwinkels maakten volgens Moana eveneens een enorme groei door. "Sinds afgelopen jaar ziet men een explosieve groei in de directe verkoop. We hebben ook gehoord dat er consumenten waren die alleen nog maar bij boerderijwinkels hun inkopen gingen doen. Daar kunnen ook erg groot uitvallende of juist kleinere groenten goed verkocht worden", aldus Moana. Ze is ervan overtuigt dat deze trend een continue groei door zal maken. "De belangstelling voor de herkomst van producten wordt steeds groter. Ook abonnementen op groentenboxen worden populairder." Bio-producten zouden eveneens steeds populairder worden. 

Catastrofaal noodweer in de zomer
Net als bij veel andere bedrijven was de situatie aan het begin van het jaar ook voor de GES moeilijk, vooral omdat de horeca gesloten bleef. "Terwijl het in het voorjaar dan weer enigermate goed begon te lopen, kwam in de zomer de catastrofe vanwege het noodweer. Juist in Seeland zijn hele sla- en preivelden en andere groenten door hagel getroffen. Enkele weken later moesten we zelfs broccoli importeren, wat normaal gesproken niet gebeurt. Daar kwam nog het overmatige vocht bij, wat tot schimmelziektes leidde. Met name in het bio-segment zorgde dit voor problemen."

In enkele gevallen kwam het ook tot complete oogstuitval op sommige akkers en in verschillende regio's. "Tegelijkertijd kon daardoor echter alles verkocht worden, de vraag was tenslotte ook groot. Maar bij bladslasoorten en koolgroenten moet er wederom een en ander geïmporteerd worden."

Van de vele groententelers uit de regio zijn 79 van hen lid van de telersvereniging. De producten uit de vollegrond en de kassen worden aan de grote retailers, groothandelaren en aan de industrie geleverd. 

De foto's zijn van telersvereniging GES Gemüse Erzeuger Seeland.

Voor meer informatie:
Moana Werschler
GES Gemüse Erzeuger Seeland
Postfach 119
Lagerhausstrasse 25
CH-3232 Ins, Zwitserland
+41 32 313 17 00
info@gemueseerzeuger.ch 
gemueseerzeuger.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven