Koper Waddenglas krijgt nog meer tijd voor afronden plannen

Friss Holding, de potentiele koper van glastuinbouwgrond op Waddenglas, heeft van de Stuurgroep Waddenglas wederom uitstel gegeven om de ontwikkeling van kassen in het gebied af te ronden. Deze keer gaat het om uitstel tot 31 december 2021, zo blijkt uit een eind vorige maand verschenen raadsmemo van de gemeente Waadhoeke.

Wie de tel kwijt is geraakt na meermaals uitstel, stuit inmiddels op begrip bij de Stuurgroep Waddenglas met daarin naast de gemeente de provincie Fryslân en de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland. Zij toonden in september na opnieuw het verstrijken van een ultimatum begrip en snappen dat het uitblijven van een definitief 'ja' vragen oproept. Zelf vult men de vragen ook in: 'Is het concept wel haalbaar en hoe lang gaat men nog door?'  

Duurzaam kasconcept
Friss heeft de extra tijd nodig om 'investeerders het vertrouwen in een financieel en organisatorisch concept te geven', zo werd in september al in raadsmemo gedeeld. Destijds was nog onduidelijk of de stuurgroep daarin mee wilde gaan.

Men wilde graag eind september vorderingen zien bij Friss, bovenop het destijds al bekende 'markant ontwerp voor de gebouwen en kassen', een verleende omgevingsvergunning, twee verstrekte SDE-beschikkingen en akkoord met netbeheerder Liander over de benodigde netcapaciteit. 

Die zijn er blijkbaar geweest, waardoor men nu begrip toont en opnieuw uitstel verleent. Een belangrijke reden hiervoor is dat men inziet dat het om 'zeer forse investeringen gaat'. Inmiddels is duidelijk dat men opnieuw extra tijd geeft.

Friss Holding wil een duurzaam kasconcept ontwikkelen in het Friese glastuinbouwgebied. Het gaat om een gesloten kas die voor de helft ook met zonnepanelen bedekt moet worden. 

Spanningsveld
Over het project in het Friese glastuinbouwgebied dat maar moeilijk slaagt in de verkoop van de grond wordt al twee jaar gesproken tussen de koper en de stuurgroep. De eerste berichten over de lange tijd onbekende 'potentiële koper' kwamen eind 2019 naar buiten. Sindsdien is er sprake van 'een spanningsveld' tussen enerzijds de wens om van Waddenglas een 'bijzonder glastuinbouwgebied' te maken en anderzijds de (financiële) drang om de grondverkoop voor elkaar te krijgen. 

Nieuwe fase
Deze zomer leek er nog een ultiem ultimatum te zijn gesteld aan de koper. Destijds was men nog in afwachting van de benodigde SDE-subsidie om het project van de grond te krijgen. Het niet krijgen van SDE-subsidie was door de koper als ontbindende voorwaarde opgenomen. 

Van het inzetten van het niet verkrijgen van SDE als ontbindende voorwaarde is inmiddels geen sprake meer. De grond ligt bouwrijp te wachten. Aan Friss om de 'nieuwe fase' waarin men volgens de stuurgroep is aanbeland en waarin het draait om het rond krijgen van de organisatie en financiën goed af te ronden. 

Begin volgend jaar kunnen nieuwe updates verwacht worden. Ondertussen kan de al snel in het proces als een 'broedende kip' omschreven holding nog even verder broeden. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven