“Soms moeten we uit onze comfortzone komen om onze doelen te bereiken”

Vrouwen in Nederlandse AGF-sector in de minderheid in commerciële functies

Tholen - Vrouwen zijn nog altijd in de minderheid op commerciële functies in de AGF-sector. “Opvallend genoeg geldt dat met name voor Nederland,” vertelt Daniela Aguirre, werkzaam als Sourcing Specialist voor TripleF Fruit. “Bij ons bedrijf ben ik de enige vrouw. In landen als Spanje, Duitsland, Frankrijk heb ik juist veel te maken met vrouwen die in commerciële functies werkzaam zijn.”

Daniela is afkomstig uit Mexico en werkt inmiddels 7 jaar in Nederland. Ze komt uit een familie van ananastelers en raakte daardoor al vroeg geïnteresseerd in de internationale handel. Daniela: “Ik ben opgegroeid met Amerikanen die fruit kwamen kopen in ons stadje. Logistieke processen, sourcing, verschillende talen spreken, reizen, andere culturen, dat heeft altijd mijn interesse gehad en het is dus niet per ongeluk dat ik in deze sector terecht ben gekomen.”

Comfortzone
Daniela’s eerste functie in Nederland was Commercial Trader bij Citriex, een commercieel kantoor van een groep Mexicaanse processors van fruitingrediënten zoals sapconcentraten, puree en bevroren fruit voor de drankenindustrie. “Een potentiële klant wilde een aantal monsters testen voor een eerste trial. Ik moest deze bevroren producten zelf afleveren op de lablocatie. Dat betekende dat ik vanuit Den Haag, waar ik toen woonde, 230 km moest reizen naar het laboratorium in Landgraaf. De enige optie die ik had was de trein, omdat mijn Mexicaanse rijbewijs niet geldig was in de EU. 6 uur heen en terug. Toen ik in de stad aankwam regende het. Er was geen bus of vervoer beschikbaar dus moest ik een lange wandeling maken met een grote koeler. Uiteindelijk kwam ik 5 minuten voordat ze sloten aan, dus ik had het nét gehaald. Een week later bevestigde het bedrijf een belangrijk programma, dus de reis was het allemaal waard. Soms moeten we uit onze comfortzone komen om onze doelen te bereiken.”

Alle vrijheid
Inmiddels werkt Daniela bij TripleF Fruit als Sourcing Specialist en is verantwoordelijk voor de planning en aankoop van fruit voor hun retailprogramma’s. “Ik handhaaf, onderhoud en bouw nieuwe relaties op met leveranciers over de hele wereld, zorg ervoor dat goederen en commerciële voorwaarden, die we zijn overeengekomen, volledig worden nageleefd, geef mijn collega’s van de verkoopafdeling alle productinformatie die ze nodig hebben en beheer de stroom van de voorraad voor onze verschillende retailprogramma’s. Ik werk hier inmiddels 2 jaar en sinds dag één heb ik alle vrijheid gekregen om onze partners te leren kennen en in contact te komen met eerdere en nieuwe leveranciers om ons netwerk uit te breiden. Het is een heel fijn bedrijf om voor te werken en ik heb hier zowel mijn commerciële skills op een hoog niveau verbeterd als dat ik zelfverzekerder en volwassener ben geworden in mijn beslissingen.”

Taalbarrière
Daniela weet inmiddels haar mannetje te staan in de AGF-sector. “Ik ben zeer trots dat ik als een van de weinige vrouwen werkzaam ben op een commerciële positie in deze branche, niet alleen op deze jonge leeftijd, maar ook als expat waar ik de enige buitenlander in een Nederlands team ben. Het is een grote uitdaging geweest om mezelf in een andere cultuur te ontwikkelen, samen met een taalbarrière die in het begin zeer frustrerend kan zijn. Het is het uiteindelijk allemaal waard en ik heb het geluk dat ik een grote steun heb aan het team bij TripleF.”

Mannelijke humor
Het aantal vrouwen in de sector is groeiende, vooral ook in andere Europese landen. “Omdat je in een internationale omgeving werkt, leer je al snel andere vrouwen op vergelijkbare posities kennen, diverse culturen en verschillende mentaliteiten. Als je van actie houdt en je kunt wat druk aan, dan kan je als vrouw prima je mannetje staan in deze branche. Ik denk dat interactie tussen mannen en vrouwen de sfeer binnen een bedrijf evenwichtiger maakt, dus we kunnen zeker van elkaar leren, vooral bij het ontwikkelen van emotionele vaardigheden, vrouwen zijn iets gevoeliger dan mannen.”

Dat Daniela de enige vrouw is binnen het commerciële team van TripleF is geen punt trouwens. “We zijn hier allemaal gelijk, we respecteren elkaar en werken als team samen. Over de mannen heb ik tot nu toe geen klachten. Ik heb geleerd om hun mannelijke humor te volgen, dat is echt leuk!,” besluit Daniela. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Triple Fruit
d.aguirre@tripleffruit.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven